środa, 14 listopada 2012

Masło szafranowo-cytrynowe




   Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości sklepu Bottega Concept Store, weszliśmy w posiadanie uroczej, malutkiej maselniczki. Zastanawialiśmy się jak ją pokazać, bo umieszczanie w niej zwykłego masła wydawało się strasznie trywialne. Stąd narodził się pomysł na przygotowanie masła smakowego.



   Poszperaliśmy trochę w internecie i książkach na półce, i najciekawszy wydał nam się pomysł znaleziony u Hanny Szymanderskiej. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa. Na tyle dobrze, że można sobie nawet odmówić dodatku wędliny.

Potrzebne będzie:

  • 100 gramów masła
  • szczypta mielonego szafranu
  • łyżka białego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku


   Przygotowanie jest banalnie proste. Na kilka minut przed procesem należy namoczyć szafran w winie. Następnie masło, ogrzane do temperatury pokojowej, ucieramy ze wszystkim składnikami, solimy i pieprzymy, przekładamy do maselniczki i lekko chłodzimy.

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga




7 komentarzy:

  1. uwielbiam szafran, przepis w sam raz do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to bardzo ciekawe masełko, jestem ciekawa jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. masełko śliczne i w baaardzo pięknym żółciutkim kolorku :) zapraszam do tęczy smaków :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/11/konkurs-akcja-tecza-smakow-2-czas.html

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie od dłuższego czasu króluje masło czosnkowo - ziołowe, czas zmienić repertuar :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i na pewno przepyszne w smaku. Pomysł na to masełko zapamiętuję:-).

    OdpowiedzUsuń