poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Szarlotka błyskawiczna


   Nazywamy to ciasto błyskawicznym z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że robi się je naprawdę szybko, a po drugie dlatego, że błyskawicznie znika po przygotowaniu :) W przeciwieństwie do większości dostępnych w sprzedaży jabłeczników, przygotowuje się je na bazie prawdziwych jabłek i masła, co czuć potem w każdym kęsie. Z zasady nie używamy prefabrykowanych musów jabłkowych i wierzcie mi, że to się opłaca. Trzeba co prawda poświęcić chwilę na obieranie jabłek, ale każdą z tych chwil czuć potem w smaku gotowego ciasta. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. 



Potrzebne będzie:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • szczypta cynamonu
  • 170 gramów zimnego masła
   Najdłuższym etapem przygotowania jest - tak powiedzieliśmy we wstępie - obieranie jabłek. Trzeba to zrobić, a następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy w misie, a następnie dzielimy na trzy części. W tym cieście nie ma żadnego zagniatania, czy ucierania więc już można przystąpić do wykładania składników do tortownicy. Na dno tortownicy o średnicy 23 cw wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy po prostu 1/3 mieszaniny składników suchych. Na nie wykładamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Następnie na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 składników suchych i przykrywamy resztą jabłek. Znowu cynamon i na koniec reszta suchych. 
   Masło ścieramy również na grubej tarce i rozkładamy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza. 
Agnieszka użyła blachy, wysmarowała ją masłem i dno wyłożyła papierem do pieczenia. Przeliczniki foremek są dostępne w internecie.
Przelicznik foremek.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








22 komentarze:

  1. Na błyskawiczną chęć na ciasto. O tak, zdecydowanie. ;) Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się zachwyciłam tym przepisem...no i miałam nosa, bo szarlotka jest przepyszna

      Usuń
  2. Nie dość że szybkie, to jeszcze bardzo smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda to ciasto i cudowne zdjęcia! Błyskawiczna czy nie, każda szarlotka jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako, że moja miłość do szarlotek jest ogromna, taka błyskawiczna bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie klimatyczne zdjęcia.
    ach, pełnia smaku z taką szarlotką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo...Ty zawsze docenisz moje zdjęcia :)

      Usuń
  6. Świetna ta szarlotka, w dodatku faktycznie szybka w przygotowaniu! Myślę, że niedługo wypróbuję sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam...koniecznie daj znać jak ci wyszła i czy smakowała :) pozdrawiamy

      Usuń
  7. Koniecznie muszę wytestować, uwielbiam szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałam bardzooo podziękować za superszybki i przepyszny przepis na szarlotkę, która naprawdę wyszła idealna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie komentarze cieszą nas najbardziej...my również dziękujemy za zaufanie
      pozdrawiamy i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów

      Usuń
  9. Szarlotka z antonówek idealna, pierwsza zrobiona w piątek, druga w niedzielę po południu, z piątkowej nic już nie zostało. Nie może nie wyjść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Dla nas to też rewelacja. Chodzi nam po głowie, żeby spróbować ją jeszcze posadzić na kruchym spodzie, bo taką ciężko wyjmuje się z blachy. Ale to dopiero pieśń przyszłości :)

      Usuń
  10. właśnie mi się piecze w piekarniku, taka łatwość przepisu, że aż nie wierzę.....

    OdpowiedzUsuń
  11. No ja właśnie nie mogłam uwierzyć w Wasze zachwyty nad tą szarlotką. Do wczoraj, kiedy wyjęłam ją z piekarnika. Jeśli ktoś zastanawia się, czy wyprobowac ten przepis, to nie powinien tracić czasu, tylko zakasać rękawy i zrobić to ciasto. Jest wyśmienite!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto super, polecam jednak dać trochę masła na każdą z warstw, wtedy jest jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. ZROBIŁAM :)))) PYSZNA. DZIEKUJE ZA PRZEPIS.

    OdpowiedzUsuń