Nazywamy to ciasto błyskawicznym z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że robi się je naprawdę szybko, a po drugie dlatego, że błyskawicznie znika po przygotowaniu :) W przeciwieństwie do większości dostępnych w sprzedaży jabłeczników, przygotowuje się je na bazie prawdziwych jabłek i masła, co czuć potem w każdym kęsie. Z zasady nie używamy prefabrykowanych musów jabłkowych i wierzcie mi, że to się opłaca. Trzeba co prawda poświęcić chwilę na obieranie jabłek, ale każdą z tych chwil czuć potem w smaku gotowego ciasta. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.
Potrzebne będzie:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- szczypta cynamonu
- 170 gramów zimnego masła
Najdłuższym etapem przygotowania jest - tak powiedzieliśmy we wstępie - obieranie jabłek. Trzeba to zrobić, a następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy w misie, a następnie dzielimy na trzy części. W tym cieście nie ma żadnego zagniatania, czy ucierania więc już można przystąpić do wykładania składników do tortownicy. Na dno tortownicy o średnicy 23 cw wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy po prostu 1/3 mieszaniny składników suchych. Na nie wykładamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Następnie na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 składników suchych i przykrywamy resztą jabłek. Znowu cynamon i na koniec reszta suchych.
Masło ścieramy również na grubej tarce i rozkładamy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Agnieszka użyła blachy, wysmarowała ją masłem i dno wyłożyła papierem do pieczenia. Przeliczniki foremek są dostępne w internecie.
Przelicznik foremek.
Agnieszka użyła blachy, wysmarowała ją masłem i dno wyłożyła papierem do pieczenia. Przeliczniki foremek są dostępne w internecie.
Przelicznik foremek.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Na błyskawiczną chęć na ciasto. O tak, zdecydowanie. ;) Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńja też się zachwyciłam tym przepisem...no i miałam nosa, bo szarlotka jest przepyszna
UsuńNie dość że szybkie, to jeszcze bardzo smaczne...
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciasto i cudowne zdjęcia! Błyskawiczna czy nie, każda szarlotka jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa
UsuńJako, że moja miłość do szarlotek jest ogromna, taka błyskawiczna bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńpięknie klimatyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, pełnia smaku z taką szarlotką!
dziękuję bardzo...Ty zawsze docenisz moje zdjęcia :)
UsuńŚwietna ta szarlotka, w dodatku faktycznie szybka w przygotowaniu! Myślę, że niedługo wypróbuję sama :)
OdpowiedzUsuńzachęcam...koniecznie daj znać jak ci wyszła i czy smakowała :) pozdrawiamy
UsuńKoniecznie muszę wytestować, uwielbiam szarlotki:)
OdpowiedzUsuńChciałam bardzooo podziękować za superszybki i przepyszny przepis na szarlotkę, która naprawdę wyszła idealna
OdpowiedzUsuńtakie komentarze cieszą nas najbardziej...my również dziękujemy za zaufanie
Usuńpozdrawiamy i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów
Szarlotka z antonówek idealna, pierwsza zrobiona w piątek, druga w niedzielę po południu, z piątkowej nic już nie zostało. Nie może nie wyjść.
OdpowiedzUsuńPrawda? Dla nas to też rewelacja. Chodzi nam po głowie, żeby spróbować ją jeszcze posadzić na kruchym spodzie, bo taką ciężko wyjmuje się z blachy. Ale to dopiero pieśń przyszłości :)
Usuńwłaśnie mi się piecze w piekarniku, taka łatwość przepisu, że aż nie wierzę.....
OdpowiedzUsuńuwierzysz, jak z pieca wyjmiesz..
UsuńNo ja właśnie nie mogłam uwierzyć w Wasze zachwyty nad tą szarlotką. Do wczoraj, kiedy wyjęłam ją z piekarnika. Jeśli ktoś zastanawia się, czy wyprobowac ten przepis, to nie powinien tracić czasu, tylko zakasać rękawy i zrobić to ciasto. Jest wyśmienite!!!!
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuńSUper przepisy:}
OdpowiedzUsuńCiasto super, polecam jednak dać trochę masła na każdą z warstw, wtedy jest jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM :)))) PYSZNA. DZIEKUJE ZA PRZEPIS.
OdpowiedzUsuń