Jeśli będziecie mieli trochę czasu, któregoś z dni weekendowych, to można spędzić chwilę na produkcji takich placków. Borówki doszły już na rynku do sensownych cen, więc nie powinny zbytnio nadwyrężyć Waszych portfeli. Oczywiście osobno trzeba przygotować placki, a osobno sos, ale wierzcie nam, zajmuje to zdecydowanie mniej czasu niż mogłoby się wydawać. Najdłuższy etap to smażenie, a przygotowanie reszty zajmuje dosłownie chwilę. Za to w smaku wychodzą świetne, a dzieciaki się nimi zajadają.
Potrzebne będzie:
na placki:
- dwie szklanki mąki tortowej
- półtorej szklanki borówek obtoczonych w mące pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- dwa jaja
- dwie szklanki mleka
- trzy łyżki cukru
- szczypta soli
- dwie łyżki oleju do ciasta plus olej do smażenia
na sos:
- dwie kopiaste szklanki borówek
- dwie łyżeczki golden syrup (można ewentualnie zastąpić miodem)
- 50 gramów masła
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Najpierw placki. W jednej misie mieszamy składniki suche (mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem). W drugiej miksujemy jaja z mlekiem i olejem, a gdy składniki się połączą, łączymy zawartość obu mis. Po dokładnym wymieszaniu, wsypujemy borówki i jeszcze raz mieszamy. Smażymy na porządnie rozgrzanym oleju.
Kiedy placki się smażą, przygotowujemy sos. Trzeba w tym celu połączyć wszystkie składniki w rondelku, a potem podgrzewać to na małym ogniu przez kilka minut, dopóki się nie zagotuje. Pogotować przez chwilkę, mieszając i gotowe.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Po prostu uwielbiam te placki. :) Jutro będę musiała jakieś zrobić.
OdpowiedzUsuńto polecam te...tylko koniecznie z sosem...pięknie się wszystko dopełnia
UsuńPlacki super, ale szczególnie przypadł mi do gustu ten sos cynamonowy:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna pewno będzie Ci smakował
Usuńja też ostatnio zrobiłam borówkowe placki! były prze-pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepis na placuszki i zdjęcia obłędnie apetyczne :)
OdpowiedzUsuń