środa, 24 października 2012

Cukinia z czosnkiem




   Tak jak zapowiadaliśmy na Twarzoksiążce, dzisiaj warzywnie. Znowu trafiły nam się gratisowe cukinie z zaprzyjaźnionej wsi, więc trzeba było wymyślić jakiś smakowity sposób przerobienia ich. 






   Tym razem nie mieliśmy ochoty na kombinowanie i produkowanie wymyślnych potraw, postawiliśmy więc na prostotę. Postanowiliśmy spróbować połączenia trzech smaków: cukinii, czosnku i soku z cytryny. Okazało się, że wszystko to razem smakuje bardzo dobrze, chociaż na pierwszy rzut oka wcale nie wygląda przekonująco. 
   Wszystkim tym, którzy zadadzą nieuchronne w tej sytuacji pytanie, odpowiem z wyprzedzeniem. Ta piękna salaterka, na której cukinia występuje na zdjęciach zawdzięczamy życzliwym ludziom z Bottega Concept Store. Mają więcej takich perełek...


Potrzebne będzie:
  • dwie średnie cukinie
  • dwa duże ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
   Cukinie myjemy a następnie obieraczką do ziemniaków ścinamy z niej podłużne paski w ten sposób, żeby zostały wąskie paski nie obranej skórki. W ten sposób powinna powstać obrana cukinia, z kilkoma ciemniejszymi liniami skórki. Tak obrana cukinia zdecydowanie lepiej wygląda po pokrojeniu jej na plastry, a to będzie nasz następny krok. Plasterki powinny mieć grubość około pół centymetra. 
   Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzewamy na patelni, najpierw wrzucamy czosnek, a po chwili cukinie (nie pozwólcie żeby czosnek się zrumienił, bo stanie się gorzki). Przesmażamy na wolnym ogniu przez dziesięć minut, a następnie wyjmujemy na talerz, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny Wszystko do smaku....
   I tyle... Smacznego!

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga












3 komentarze:

  1. brzmi i wygląda pysznie, a do tego bardzo dietetycznie :) pamiętam jak kiedys będąc na diecie jadłam podobne dania, bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię z czosnkiem. Proste, szybkie a jakie dobre. Przy najbliższej cukiniowej okazji dodam sok z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste takie i moje smaki, więc do zrobienia

    OdpowiedzUsuń