czwartek, 16 sierpnia 2012

Kompot jagodowy z miętą




   Żegnamy się powoli z jagodami - coraz trudniej spotkać je na rynku, chociaż przedwczoraj widzieliśmy - a jesteśmy Wam winni jeszcze jeden przepis. Może komuś uda się kupić, bo warto go wypróbować. Brzmi dosyć egzotycznie, przynajmniej dla nas tak brzmiał kiedy na niego trafiliśmy, bo kto z jagód robi kompot... ze śmietaną, w naleśnikach czy pierogach, to dla każdego oczywiste. Ale kompot? A tymczasem efekt jest fajny i bardzo orzeźwiający... na pewno będziemy do tego przepisu wracać w następnych latach. 




Potrzebne będzie:

  • 600 gramów jagód
  • saszetka mięty
  • dwie szklanki wody
  • pół szklanki cukru

   Z umytych jagód, w sokowirówce odwirowujemy sok. Miętę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na parę chwil, żeby naciągnęła. Kiedy tak się stanie dodajemy cukier i łączymy z sokiem jagodowym. Podajemy po wystudzeniu z kostkami lodu. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga











13 komentarzy:

  1. Brzmi przepysznie :) Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia ale musi być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To sie nazywa kulinarna awangarda! Piękna, zaskakująca i niepokojaco kusząca. Połączenie mięty i jagód działa na wyobraźnię, oj działa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ju z dawno nie dostaliśmy tak pozytywnego komentarza...dzięki

      Usuń
    2. Zasłużyliście! Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie :) koniecznie do wypróbowania !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypiłabym taki kompot, zwłaszcza, że jagodowego chyba nigdy tak naprawdę nie piłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurde, genialne, rustykalne zdjęcia, BRAWO!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kompot z jagód, schłodzony rewelacyjnie gasi pragnienie. U mnie w domu mama gotowała go w sezonie ale nigdy nie dodała mięty. Świetny przepis i zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa...mięta rzeczywiście zmienia trochę smak tego kompotu i sprawia, że jest bardzo orzeźwiający

      Usuń