wtorek, 24 lipca 2012

Tarta z owocami




   Ten przepis podpatrzyliśmy na jednym z ulubionych blogów Agnieszki. Warto tam zaglądać bo dziewczyna robi całkiem niezłe zdjęcia, a do tego gotuje :) Nie ma chyba nic złego w naśladowaniu dobrych wzorów, chociaż Apple ma pewnie w tej kwestii inne zdanie. 
   Przy takim urodzaju na owoce, jak w tym sezonie, warto szukać dla nich nowych zastosowań. Obiecujemy, że ta tarta Was nie rozczaruje.




Osobno przygotujemy spód z kruchego ciasta, a osobno płynne ciasto na wierzch ciasta. 


Potrzebne będzie:
na spód:
  • 130 gramów cukru
  • 350 gramów mąki
  • 3 żółtka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gramów miękkiego masła
  • dwie łyżki śmietany

na wierzch:
  • trzy jaja
  • 150 ml. śmietany 30%
  • 75 gramów mąki 
  • 150 gramów cukru pudru
   Dodatkowo około pół kilograma różnych owoców. My wzięliśmy wiśnie, czerwone porzeczki i borówki, ale możecie tutaj puścić wodze fantazji i wybrać takie jak lubicie najbardziej.
Ta ilość ciasta wystarczyła nam na jedną dużą tartę (foremka o średnicy 25 cm.) i cztery małe (10 cm).
   Składniki na spód ciasta zagniatamy w dużej misie, tak żeby się połączyły. W efekcie powinno powstać zbite, dosyć twarde ciasto. Odkładamy je na godzinkę do lodówki, a potem wyklejamy nim spód foremek do tart, które wcześniej smarujemy odrobiną oliwy. Warto wyklejone już ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach - piecze się wtedy lepiej. 
   Na ciasto wysypujemy owoce, a następnie zalewamy je drugim, płynnym ciastem, które przygotowujemy mieszając wszystkie składniki mikserem. Pieczemy przez około 45 - 60 minut w 180 stopniach Celsjusza (musicie sami ocenić). I tyle... banalne, a na pewno Was zachwyci. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







3 komentarze:

  1. ależ zdjęcia! masz piękne łyżeczki.
    sama tarta, pełnia lata! aż pragnę kawałeczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki...łyżeczki są posagowe :) a tarta naprawdę przepyszna

      Usuń