wtorek, 20 marca 2012

Sałata z truskawkami i miętą




   Oficjalnie wiosna za oknem, to musi być też wiosna na talerzu. Nic się chyba z wiosną bardziej bezpośrednio nie kojarzy niż truskawkowa sałata. 







Potrzebne będzie:


  • główka sałaty masłowej
  • 200 gramów truskawek
  • pęczek świeżej mięty
  • 4 łyżki soku pomarańczowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

   Sałatę płuczemy i osączamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Listki mięty obrywamy z gałązek, większość siekamy, a garstkę odkładamy na bok. Z oliwy, soku i soli przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki. Mieszamy sałatę z posiekaną miętą i truskawkami, skrapiamy obficie sosem. Podajemy udekorowane pozostałą miętą.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz