Oficjalnie wiosna za oknem, to musi być też wiosna na talerzu. Nic się chyba z wiosną bardziej bezpośrednio nie kojarzy niż truskawkowa sałata.
Potrzebne będzie:
- główka sałaty masłowej
- 200 gramów truskawek
- pęczek świeżej mięty
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sałatę płuczemy i osączamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Listki mięty obrywamy z gałązek, większość siekamy, a garstkę odkładamy na bok. Z oliwy, soku i soli przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki. Mieszamy sałatę z posiekaną miętą i truskawkami, skrapiamy obficie sosem. Podajemy udekorowane pozostałą miętą.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz