wtorek, 20 marca 2012

Kurczak w porach i jabłku



   Trochę inny niż standardowy sposób przygotowania kurczakowych nóg. Warto spróbować bo smaki, które składają się na ten sos łączą się w sposób dość zaskakujący. Niestety jest trochę dłubania przy tym i kuchnia się paskudzi przy smażeniu, ale jakieś koszty muszą być. 






Potrzebne będzie:


  • 4 udka z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • biała część pora z dość dużego okazu 
  • jabłko
  • oliwa do smażenia
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, oregano i cukru
  • sól, pieprz


   Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy będzie gotowy odkładamy na bok. Pora kroimy w słupki i blanszujemy przez trzy minuty w gorącej wodzie. Jabłko również kroimy w słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Do oliwy po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę, szklimy ją przez chwilę a potem dodajemy czosnek. Wlewamy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Po chwili dorzucamy pora i jabłko. Koncentrat i sok z cytryny mieszamy z bulionem i dodajemy do całości. Teraz dokładamy kurczaka i dusimy pod przykryciem jakieś 20-30 minut. Na koniec przyprawiamy skórką z cytryny i natką pietruszki. 

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga







1 komentarz: