Trochę inny niż standardowy sposób przygotowania kurczakowych nóg. Warto spróbować bo smaki, które składają się na ten sos łączą się w sposób dość zaskakujący. Niestety jest trochę dłubania przy tym i kuchnia się paskudzi przy smażeniu, ale jakieś koszty muszą być.
Potrzebne będzie:
- 4 udka z kurczaka
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- ząbek czosnku
- biała część pora z dość dużego okazu
- jabłko
- oliwa do smażenia
- pół szklanki bulionu drobiowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka skórki z cytryny
- łyżka natki pietruszki
- po pół łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, oregano i cukru
- sól, pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy będzie gotowy odkładamy na bok. Pora kroimy w słupki i blanszujemy przez trzy minuty w gorącej wodzie. Jabłko również kroimy w słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Do oliwy po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę, szklimy ją przez chwilę a potem dodajemy czosnek. Wlewamy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Po chwili dorzucamy pora i jabłko. Koncentrat i sok z cytryny mieszamy z bulionem i dodajemy do całości. Teraz dokładamy kurczaka i dusimy pod przykryciem jakieś 20-30 minut. Na koniec przyprawiamy skórką z cytryny i natką pietruszki.
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Intrygujące połączenie, do przetestowania! :)
OdpowiedzUsuń