Nie wszystkim odpowiada smak pumpernikla, nie mówiąc już o szczegółowych konsekwencjach związanych z nazwą, jakie wynikają z jego spożycia. Namawiamy jednak do wypróbowania takiego połączenia, może wyda Wam się zaskakujące, ale tylko do pierwszego kęsa. I wcale nie musi to być danie na uroczyste weekendowe śniadanie. Równie dobrze można je przygotować przed wyjściem do pracy.
Potrzebne będzie:
- kilka kromek pumpernikla
- serek ricotta na przykład, ale jeśli nie macie to równie dobrze może być zwykły serek śniadaniowy typu Twój Smak
- kilka truskawek pokrojonych połówki
- sól morska
Moja ciocia zajadała się latem kanapkami z truskawkami. Nie mogłam pojąć tego połączenia, ale teraz kusi mnie coraz bardziej!
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska ;)
OdpowiedzUsuńTo teraz tylko czekać na truskawki nam przyszło ;)))
OdpowiedzUsuńsol na slodkim podkladzie , to nie jest takie niedorzeczne...przeciez sol podkresla i zaostrza smak...a na slodyczach to naprawde wychodzi..wezmy karmel posypany grubymi krysztalami morskiej soli :o)
OdpowiedzUsuńmasz rację oczywiście, co nie zmienia faktu, że pierwsza myśl - zwłaszcza kogoś, kto nie czuje się w temacie zbyt pewnie - będzie inna.
Usuń