wtorek, 13 marca 2012

Pumpernikiel z serkiem i truskawkami



 Nie wszystkim odpowiada smak pumpernikla, nie mówiąc już o szczegółowych konsekwencjach związanych z nazwą, jakie wynikają z jego spożycia. Namawiamy jednak do wypróbowania takiego połączenia, może wyda Wam się zaskakujące, ale tylko do pierwszego kęsa. I wcale nie musi to być danie na uroczyste weekendowe śniadanie. Równie dobrze można je przygotować przed wyjściem do pracy.





Potrzebne będzie:
  • kilka kromek pumpernikla
  • serek ricotta na przykład, ale jeśli nie macie to równie dobrze może być zwykły serek śniadaniowy typu Twój Smak
  • kilka truskawek pokrojonych połówki
  • sól morska
   Kromki chleba smarujemy grubo serkiem, na wierzch kładziemy połówki truskawek, które solimy. Tak, to nie pomyłka. Truskawki naprawdę trzeba posolić. Efekt Was zadziwi.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






5 komentarzy:

  1. Moja ciocia zajadała się latem kanapkami z truskawkami. Nie mogłam pojąć tego połączenia, ale teraz kusi mnie coraz bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. To teraz tylko czekać na truskawki nam przyszło ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. sol na slodkim podkladzie , to nie jest takie niedorzeczne...przeciez sol podkresla i zaostrza smak...a na slodyczach to naprawde wychodzi..wezmy karmel posypany grubymi krysztalami morskiej soli :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację oczywiście, co nie zmienia faktu, że pierwsza myśl - zwłaszcza kogoś, kto nie czuje się w temacie zbyt pewnie - będzie inna.

      Usuń