Nigdy nie byłem specjalnym miłośnikiem zup. Jednak powoli - zwłaszcza za sprawą zup kremowych - zaczynam zmieniać zdanie. Ta z cukinii jest świetnym dowodem tezy, że można w jednej zupie połączyć wiele różnych smaków i niekoniecznie otrzymać miszmasz o nieokreślonym smaku. Można w niej wyczuć niemal każdy ze składowych smaków, a jednocześnie tworzą one spójną całość. Ideał...
Potrzebne będą:
- dwa małe ziemniaki
- dwie małe cukinie (około 700 gramów)
- dwie małe cebule
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- dwie łyżki masła
- trzy szklanki bulionu (najlepszy drobiowy, oczywiście samemu gotowany, ale w skrajnych sytuacjach może być z kostki)
- garść bazylii
- 60 gramów mascarpone
- jedna duża czerwona papryka
Najpierw przygotujemy paprykę. Czyścimy ją z nasion i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku (ok. 170 stopni) do miękkości. Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Miksujemy blenderem z łyżką oliwy i odrobiną soli, na kremową masę.
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, pilnując uważnie żeby nie zbrązowiały. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę a za jakiś czas cukinię, również pokrojoną w kostkę. Smażymy mieszając przez jakieś 8 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec wsypujemy garść pokrojonej bazylii.
Miksujemy całość w blenderze.
Odlewamy do małego garnuszka trochę zupy, dodajemy mascarpone, miksujemy i wlewamy z powrotem do dużego gara.
Swietna zupka! Cukinia jest od niedawna jednym z moich ulubionych warzyw :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę znakomita! Polecam!
OdpowiedzUsuńcieszymy się, że smakowała i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńP.S. dzięki za wpis
Wspaniała, choć pierwszy raz jadłam taką w restauracji. Miło, że dzięki wam można zrobić taką w domu. Na pewno będzie w moim domowym menu. Polecam!
OdpowiedzUsuńMoja rodzina jest już uzależniona od tej zupy:)
OdpowiedzUsuńzupa wyszla przepyszna,bede probowac kolejnych przepisów..:)
OdpowiedzUsuń