wtorek, 13 marca 2012

Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone



   Nigdy nie byłem specjalnym miłośnikiem zup. Jednak powoli - zwłaszcza za sprawą zup kremowych - zaczynam zmieniać zdanie. Ta z cukinii jest świetnym dowodem tezy, że można w jednej zupie połączyć wiele różnych smaków i niekoniecznie otrzymać miszmasz o nieokreślonym smaku. Można w niej wyczuć niemal każdy ze składowych smaków, a jednocześnie tworzą one spójną całość. Ideał...




Potrzebne będą:

  • dwa małe ziemniaki
  • dwie małe cukinie (około 700 gramów)
  • dwie małe cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • dwie łyżki masła
  • trzy szklanki bulionu (najlepszy drobiowy, oczywiście  samemu gotowany, ale w skrajnych sytuacjach może być z kostki)
  • garść bazylii
  • 60 gramów mascarpone
  • jedna duża czerwona papryka
   Najpierw przygotujemy paprykę. Czyścimy ją z nasion i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku (ok. 170 stopni) do miękkości. Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Miksujemy blenderem z łyżką oliwy i odrobiną soli, na kremową masę.
   Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, pilnując uważnie żeby nie zbrązowiały. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę a za jakiś czas cukinię, również pokrojoną w kostkę. Smażymy mieszając przez jakieś 8 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec wsypujemy garść pokrojonej bazylii. 
   Miksujemy całość w blenderze.
   Odlewamy do małego garnuszka trochę zupy, dodajemy mascarpone, miksujemy i wlewamy z powrotem do dużego gara.
   Podajemy z grzankami i kleksami z papryki, tak jak widać na zdjęciach. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








6 komentarzy:

  1. Swietna zupka! Cukinia jest od niedawna jednym z moich ulubionych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę znakomita! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszymy się, że smakowała i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów :)
      P.S. dzięki za wpis

      Usuń
  3. Wspaniała, choć pierwszy raz jadłam taką w restauracji. Miło, że dzięki wam można zrobić taką w domu. Na pewno będzie w moim domowym menu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja rodzina jest już uzależniona od tej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zupa wyszla przepyszna,bede probowac kolejnych przepisów..:)

    OdpowiedzUsuń