niedziela, 4 marca 2012

Jaja pieczone z wędzonym boczkiem podawane z grzanką i gazetą




Śniadaniowo-niedzielnie dzisiaj. Jedzenie proste, przygotowanie wymaga jednak trochę zachodu. No ale jeśli dzieci wstają o 6 rano, to zostaje sporo czasu na przygotowanie niedzielnego śniadania.




Potrzebne będą:
  • cztery jajka 
  • kilka cienkich plasterków boczku (najlepiej niestety kupić pokrojony, paczkowany bo w domu raczej nie uda się pokroić dostatecznie cienko)
  • posiekany szczypiorek

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Małe żaroodporne miseczki smarujemy masłem, które potem lekko solimy i pieprzymy. Wbijamy do nich jaja, na wierzch dajemy zrumieniony boczek i szczypiorek. Pieczemy w piekarniku zanurzone do połowy wysokości w większej kuwecie z wrzątkiem, około 10 minut. 

przy garach: Tomasz
pstrykała: Aga







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz