poniedziałek, 12 marca 2012

Babeczki orzechowe z czekoladą


   Pora na kolejną odsłonę w kategorii babeczki. Agnieszka z upodobaniem wypełnia kolejne formy ciastem więc i ta kategoria będzie się zapewne dynamicznie rozwijać. Babeczki prezentowane poniżej nie są zbyt słodkie i mają wyraźnie orzechowy smak. Naprawdę warto. 


Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.


Potrzebne będzie:

  • 125 gramów masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki mleka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gramów posiekanej mlecznej czekolady
   Dla każdego, kto już chociaż raz robił jakiekolwiek babeczki, ten przepis będzie oczywisty. 
Masło ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsypujemy cukier, stopniowo wbijamy jajka, ekstrakt z wanilii. Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, i dodajemy do masy cały czas miksują. Na końcu wmiksowujemy mleko. Do gotowej masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 
   Formę do babeczek smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i do gniazd rozlewamy masę (nie więcej niż do 3/4 wysokości). Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka (około 25 minut).

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie orzechowe wypieki. Twoje babeczki wyglądają bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie na dwa kęsy idealne do kawki.

    OdpowiedzUsuń