niedziela, 11 stycznia 2015

Czekoladowy torcik musowy - Chocolate mousse layer cake

  Miał być przełom lat pod hasłem "torty", no to jest. Miałem niedawno urodziny i Aga mi takie cudo wyfasowała. 











Potrzebne będzie:
na blaty czekoladowe:

  • 6 dużych jaj
  • 200 gramów masła
  • 170 gramów pokruszonej ciemnej czekolady
  • 30 gramów pokruszonej mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao
  • 200 gramów drobnego cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 160 ml. ciepłej wody

Na śmietanową masę do przełożenia:

  • 300 ml śmietatny do ubicia
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1  łyżeczka żelatyny
  • 45 ml. wrzącej wody

   Wszystkie składniki blatów mieszamy w jednej dużej misie, a potem rozlewamy na dwie tortownice (19 cm. średnicy, z dnem i ścianami wyłożonymi papierem do pieczenia).
   Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a potem studzimy. Żółtka jaj miksujemy z kakao, a potem stopniowo dodajemy do masy czekoladowo-maślanej mieszając. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a gdy już się ubije wkręcamy w nią stopniowo cukier. Delikatnie łączymy obie masy. Na koniec jedynie dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Kiedy mus jest gotowy, dzielimy masę na pół i wylewamy do dwóch tortownic. Wstawiamy do lodówki do ścięcia (około 4 godzin). 
   Kiedy mus się zetnie ubijamy bardzo zimną śmietanę na sztywną pianę, razem z cukrem pudrem. Przy końcu ubijania dodajemy rozpuszczoną we wrzącej wodzie żelatynę i razem krótko miksujemy. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy równą warstwą do jednej z tortownic, na warstwę musu czekoladowego. Ponownie odkładamy do lodówki, czekając aż się zetnie . 
   Kiedy tak się stanie możemy przystąpić do łączenia zawartości dwóch tortownic. Z tej gdzie jest mus i bita śmietana wyjmujemy zawartość na talerz, a następnie przykrywamy ją drugim blatem musowym. Warto położyć go "do góry nogami" w stosunku do tego jak leżał w tortownicy, dzięki temu na wierzchu tortu będzie równa powierzchnia, która w tortownicy stykała się z dnem...
   Ułożone na talerzu trzy warstwy tortu ponownie spinamy obręczą tortownicy i odkładamy na noc do lodówki. 

Tekst: Tomasz
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga

Chocolate mousse layer cake
You will need:
for chocolate layers
  • 6 big eggs
  • 200 grams butter
  • 170 grams chopped dark chocolate
  • 30 grams chopped milk chocolate
  • 4 teaspoons cocoa
  • 200 grams fine sugar
  • 4 teaspoons gelatine powder dissolved in 160ml of hot water

for the cream layer:
  • 300ml double cream
  • 1 tablespoon icing sugar
  • 1 teaspoon gelatine powder dissolved in 45 ml of hot water

   Grease 19 cm cake tin and line the base and the sides of it with baking paper.
   Melt the chcocolate and butter in a bowl set over a pan with a little simmering water in it. Set it aside to cool. Once cooled, in another  small bowl mix together the eggs yolks and the cocoa and then gradually add them to the chocolate and butter mixture.
   In another bowl whisk the eggs whites until they form stiff peaks, then gradually, whisk in the sugar.
   Mix together chocolate mixture with the eggs whites and finally add the gelatine. Pour the batter into two prepared cake tins and refrigerate until set.
   Beat the cream until stiff peaks form and then add in the icing sugar and cooled gelatine. Place the cream in on one of the cake tins with chocolate layer and refrigerate until set.
    Then, remove the second chocolate layer cake tin from the fridge, remove the collar and the paper, place a plate on top and carefully but with one deft move, turn it upside - down. Remove the other cake tin (one with chocolate and cream layer), remove the collar and  the paper and with one move put the chocolate layer on it.    
   Then put the collar on these three layers cake to even the sides of the whole cake. Refrigerate for a while and the cake is ready to serve. The easisest way to do it is to keep this cake on the base of the cake tin, I managed to transfer it to a cake plate.

Text:Aga




4 komentarze:

  1. mmmniam! kooocham czekoladę!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo elegancko, a do tego na pewno jest pyszny: )

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho świetnie wygląda, musi też tak smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń