środa, 14 maja 2014

Crumble z rabarbarem - Rhubarb crumble




   Zupełnie nie wiem czemu, ale nie posadziliśmy w tym roku rabarbaru w ogrodzie. Trzeba to będzie nadrobić w roku przyszłym, bo niedopatrzenie jest potężne. 






   Póki co musimy więc zadowolić się tym kupowanym na rynku, bo na prawdziwe owoce trzeba jeszcze niestety poczekać. Zresztą nie ma czego żałować, bo w owocowym smaku rabarbarowi niektóre owoce nie dorównują. Ja przynajmniej lubię bardzo... W tym wydaniu jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut pracy i pół godziny w piecu. My crumble przygotowujemy (niezależnie od owoców jakie do niego dodajemy) zawsze po prostu w żeliwnej patelni. To najwygodniejsze rozwiązanie, bo owoców po przesmażeniu nie trzeba nigdzie przekładać. Wystarczy posypać kruszonką i wstawić do pieca, a potem można wyjadać łyżką bezpośrednio z patelni...

Potrzebne będzie:
  • 600 rabarbaru
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka masła
  • 80 masła
  • 100 gr mąki
  • 40 gr płatków owsianych błyskawicznych
  • 20 gr cukru pudru
  • skórka z pomarańczy jednej

   Rabarbar obieramy i kroimy, wykładamy na patelnię razem z cukrem, sokiem z pomarańczy i łyżeczką masła, następnie smażymy przez około 8 minut.
   Kiedy rabarbar się przesmaża wsypujemy do misy mąkę, płatki owsiane, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Mieszamy i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszamy ponownie dłońmi, krusząc między palcami oblepione składnikami sypkimi masło, tak żeby powstały grudki, którymi posypujemy przesmażony rabarbar. 
   Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, dopóki ciasto się nie zezłoci a soki z rabarbaru nie będą bomblować. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga

Rhubarb crumble 

You will need:
  • 600 grams rhubarb
  • 100 gr natural cane sugar
  • 1 tablespoon orange juice
  • 1 teaspoon butter
  • 80 grams cold butter, chopped
  • 100gr flour
  • 40 grams rolled oats
  • 20 grams powder sugar
  • 1 orange zest
   Preheat the oven to 190 Celcius deegrees. Slice rhubarb stalks into pieces and place into the medium skillet together with 1 teaspoon of butter, orange juice and sugar cane. Toss the ingredients together and heat about 8 minutes, until the rhubarb is slightly tender.
   Meanwhile prepare the crumble topping. In a bowl mix together the flour, oats, sugar and orange zest. Add butter and rub everything together until it resembles fine sand.
   Sprinkle the crumble topping over the rhubarb mixture. Bake the rhubarb crumble for about 30 minutes or until the topping is deeply golden and the friut juices are bubbling.

Text: Aga



 


5 komentarzy:

  1. Ja też bardzo przepadam za rabarbarem w takim wydaniu: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello. I am a cook in Sydney, Australia and I want to say I love your recipes and have cooked several. You seem to have the knack of adding interesting ingredients to make a dish special. I like your photographs too.

    OdpowiedzUsuń