poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Brownies z malinami


   Jakoś tak się złożyło, że pomimo faktu, że sezon na maliny w pełni, to jeszcze nic na naszym blogu z malinami się nie pojawiło. Nadrobimy to dosyć szybko. W weekend poszaleliśmy na rynku, dzięki czemu powstały prezentowane tutaj brownies i nalewka malinowa, o której wkrótce. To w gruncie rzeczy podwójna premiera, bo oprócz tego, że to pierwszy tutaj przepis z malinami, to również pierwsze na blogu brownies. A pewnie nie ostatnie, bo lubimy ten smak bardzo, a można go osiągnąć na naprawdę wiele sposobów.
   To kolejny z przepisów, który podpatrzyliśmy na BBC Good Food.



Potrzebne będzie:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • jedna tabliczka czekolady mlecznej
  • 250 gramów solonego masła (jeśli nie możecie kupić to po prostu dodajcie soli)
  • 250 gramów brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 140 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów kakao
  • 200 gramów malin
   Kakao i mąkę przesiewamy i mieszamy w misie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 20 na 30 cm. 
   W w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z masłem. Kiedy cała czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i trochę studzimy i przekładamy do misy. Teraz stopniowo dodajemy jajka, miksując całość do połączenie składników. Po jajkach, dodajemy składniki suche i ponownie miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy, teraz już łyżką, tak żeby nie zmiażdżyć owoców. 
   Teraz pozostaje już tylko, przełożyć masę do formy i ułożyć na wierzchu resztę malin. Proces pieczenia trwa od 35 do 40 minut. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






12 komentarzy:

  1. czekolada i maliny - nic nie przebije tego polaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tez nic z malinami jeszcze nie bylo - pewnie dlatego, ze pochlaniam je na biezaco i nie moge przestac ;) Ale moze zachowam troche do brownies.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zachowujesz się podobnie jak my i nasze dzieci...są maliny, nie ma malin :)

      Usuń
  4. Dlaczego ja nigdy na to nie wpadłam by podbić smak brownies odrobiną soli? Dlaczego? Sądząc po składowych i po zdjęciach śmiem przypuszczać, że Wasze wyszło obłędne. Następnym razem zrobię to ciacho bazując na Waszych wskazówkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To faktycznie skuteczny zabieg :) spróbuj koniecznie...

      Usuń
  5. Cudnie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tam BBC Good Food to źródło świetnych przepisów. Piękne zdjęcia, jak zawsze, dziękujemy za dodanie jednego z nich do Wykrywacza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt. Można tam znaleźć prawdziwe perełki :)

      Usuń
  7. Zastanawiałam się co zrobić z mrożonych malin, które zalegają w zamrażarce... pychota!

    OdpowiedzUsuń