Ten przepis podpatrzyliśmy na jednym z ulubionych blogów Agnieszki. Warto tam zaglądać bo dziewczyna robi całkiem niezłe zdjęcia, a do tego gotuje :) Nie ma chyba nic złego w naśladowaniu dobrych wzorów, chociaż Apple ma pewnie w tej kwestii inne zdanie.
Przy takim urodzaju na owoce, jak w tym sezonie, warto szukać dla nich nowych zastosowań. Obiecujemy, że ta tarta Was nie rozczaruje.
Osobno przygotujemy spód z kruchego ciasta, a osobno płynne ciasto na wierzch ciasta.
Potrzebne będzie:
na spód:
- 130 gramów cukru
- 350 gramów mąki
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 gramów miękkiego masła
- dwie łyżki śmietany
na wierzch:
- trzy jaja
- 150 ml. śmietany 30%
- 75 gramów mąki
- 150 gramów cukru pudru
Dodatkowo około pół kilograma różnych owoców. My wzięliśmy wiśnie, czerwone porzeczki i borówki, ale możecie tutaj puścić wodze fantazji i wybrać takie jak lubicie najbardziej.
Ta ilość ciasta wystarczyła nam na jedną dużą tartę (foremka o średnicy 25 cm.) i cztery małe (10 cm).
Składniki na spód ciasta zagniatamy w dużej misie, tak żeby się połączyły. W efekcie powinno powstać zbite, dosyć twarde ciasto. Odkładamy je na godzinkę do lodówki, a potem wyklejamy nim spód foremek do tart, które wcześniej smarujemy odrobiną oliwy. Warto wyklejone już ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach - piecze się wtedy lepiej.
Na ciasto wysypujemy owoce, a następnie zalewamy je drugim, płynnym ciastem, które przygotowujemy mieszając wszystkie składniki mikserem. Pieczemy przez około 45 - 60 minut w 180 stopniach Celsjusza (musicie sami ocenić). I tyle... banalne, a na pewno Was zachwyci.
Na ciasto wysypujemy owoce, a następnie zalewamy je drugim, płynnym ciastem, które przygotowujemy mieszając wszystkie składniki mikserem. Pieczemy przez około 45 - 60 minut w 180 stopniach Celsjusza (musicie sami ocenić). I tyle... banalne, a na pewno Was zachwyci.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
pysznie owocowa :)
OdpowiedzUsuńależ zdjęcia! masz piękne łyżeczki.
OdpowiedzUsuńsama tarta, pełnia lata! aż pragnę kawałeczka.
dzięki...łyżeczki są posagowe :) a tarta naprawdę przepyszna
Usuń