piątek, 29 czerwca 2012

Konfitura truskawkowo-jagodowa


   Jeśli popatrzeć na przepisy publikowane w ostatnim czasie, to zdecydowanie jagody i truskawki wyrastają na głównych bohaterów. Najwyższy więc czas połączyć je w jednym garnku, a przy okazji odłożyć trochę ich smaku na zimę. 
   Ta konfitura zachwyca nas nie tylko smakiem owoców. Istotne jest również, że nie jest zbyt słodka, co się niestety często konfiturom zdarza. Nie czuć wtedy smaku owoców, tylko wszechobecny cukier. Tutaj tego problemu nie ma; wszyscy którzy jej próbowali zwracali na ten fakt uwagę. 



Potrzebne będzie:

  • kilogram truskawek
  • pół kilograma jagód
  • półtorej paczki (60 gramów) żelfixu
   Owoce oczywiście myjemy i pozbawiamy elementów niejadalnych. Małe truskawki zostawiamy w całości, duże rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy jagody i żelfix. Całość gotujemy przez sześć, siedem minut (niektóre owoce muszą pozostać w całości) i natychmiast przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pycha. Nam najbardziej smakuje z opieczoną w opiekaczu chałką.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga











8 komentarzy: