Pora na kolejną odsłonę włoszczyzny. Przepisów na makarony z sosem śmietanowym i grzybami jest wiele. Ten jednak polecamy szczególnie, bo efekt wyraźnie różni się smakiem od konkurencji. No i jak w przypadku większości dań kuchni włoskiej, jest dosyć prosty w przygotowaniu.
Potrzebne będzie:
- kilka plastrów bekonu
- ćwierć kilo pieczarek
- 50 ml. śmietany 30%
- 50 ml. śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka natki pietruszki
- dwie garści startego parmezanu
- sól, pieprz
W dużym garnku gotujemy wodę na makaron. Wrzucamy tagiatelle i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym samym czasie bekon kroimy w paski i lekko przyrumieniamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy rozgnieciony i pokrojony na kawałki czosnek, a potem pieczarki, pokrojone w plastry.
Podsmażamy przez dłuższą chwilę dopóki pieczarki nie zmiękną i nie ściemnieją. Teraz wlewamy śmietany i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzymy.
Podsmażamy przez dłuższą chwilę dopóki pieczarki nie zmiękną i nie ściemnieją. Teraz wlewamy śmietany i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzymy.
Do gotowego sosu, wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy natką i startym parmezanem. Natychmiast podajemy.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Śliczne i bardzo apetyczne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
UsuńPYCHAAAA WLASNIE WCINAM
OdpowiedzUsuńPysznie i prosto :) mniaaam <3 polecam
OdpowiedzUsuń