poniedziałek, 1 grudnia 2014

Dyniowo-serowe donaty - pumpkin and cream cheese donuts





   Jakiś czas nas nie było, ale to się niniejszym zmienia. Postaramy się bywać regularniej, a pewnie również jakieś zmiany wizualne na blogu niedługo się pojawią, bo Aga strasznie dziurę w brzuchu wierci. 






   Ci z Was, którzy zaglądają na nasz profil facebookowy, wiedzą, że jakiś czas temu w kuchni przybył nam nowy gadżet. Mam oczywiście na myśli Kitchen Aid, który dumnie pręży się na blacie. I powiem szczerze, wszyscy którzy go chwalili mieli absolutną rację, a ci, którzy pozostają sceptykami po prostu nigdy nie spróbowali. Przekładnia planetarna zmienia w mikserze wszystko, a tak równego i gładkiego ciasta chlebowego jak z jej wykorzystaniem, ręcznie nie udało mi się zrobić nigdy... chociaż to pewnie też tylko kwestia wprawy. 
   Na pierwszy ogień w przygodzie z kiciusiem poszedł jednak nie chleb tylko, takie właśnie dyniowe pączki, na które trafiliśmy u Marty Potoczek. Warto zajrzeć swoją drogą, bo smacznie i ładnie... Pozmienialiśmy oczywiście trochę przepis oryginalny, bo ja nie lubię aż tak mocnych, korzennych aromatów, ale pominąć źródła inspiracji nie sposób... :)


Potrzebne będzie:
  • pół szklanki puree z dyni
  • pół szklanki twarogu, pomielonego trzy razy
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru i jeszcze dwie łyżki do rozmnożenia drożdźy
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 100 gramów stopionego masła
  • łyżeczka ekstraktu wanilliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • kilogram pszennej mąki
  • 1,5 l. oleju rzepakowego do smażenia
  • pół szklanki syropu klonowego
  • cukier puder do dekoracji



   Zaczynamy oczywiście od rozmnożenia drożdży, bo trzeba na nie chwilę poczekać. Czyli podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki cukru i odstawiamy na chwilę. W tym czasie do dzieży miksera pakujemy puree, twaróg, jaja, przyprawy, ekstrakt, cukier a na koniec mleko z drożdżami. Wyrabiamy na wolnych obrotach, dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Da się to oczywiście zrobić bez pomocy miksera, ale roboty jest zdecydowanie więcej. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas wyrabiając, znowu do połączenia. Na końcu... masło. Po dodaniu masła, dajemy ciastu jeszcze jakieś 10 minut, cały czas, na wolnych obrotach je wyrabiając. Po tym czasie, przekładamy ciasto do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W ciągu 1,5 h. powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. 
   Po tym czasie ciasto wykładamy na sowicie obsypany mąką blat i wałkujemy na plaster grubości około 1 cm. Wycinamy z niego kółka (najlepiej szklanką) a w nich dziurki (kieliszkiem) i tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym do 170 stopni oleju, po około minucie z każdej strony... odsączamy na papierowym ręczniku i gotowe. 
   Dekorujemy je przygotowując lukier z syropu klonowego (stopniowo rozpuszczamy w syropie klonowym kolejne łyżki cukru pudru, gdy gęstość jest odpowiednia, znaczy, że wystarczy...). W lukrze maczamy wierzch każdego pączka i odkładamy do zastygnięcia... zresztą wszystko widać na zdjęciach. 
Smacznego :)

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga


Pumpkin and cream cheese donuts 

You will need:

  • 1/2 cup pumpkin puree
  • 1/2 cup cream cheese 
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup sugar plus 2 tablespoons
  • 30 g fresh yeast
  • 3 eggs
  • 100 g melted butter
  • vanilla beans from one stick
  • 1 teaspoon cinammon
  • pinch nutmeg
  • 1 kg flour
  • 1,5 l canola oil
  • half cup maple syrup
  • confectioner's sugar

   Heat the milk, add 2 tablespoons of sugar and crumble the yeast into it. Rub it with your fingers. Leave for 10 minutes in a warm place and wait until it bubbles. Mount your dough hook into your standing mixer. Add yeast mixture, pumpkin puree, cream cheese, eggs, spices, vanilla extract, sugar and milk. Mix on slow, until combined. Add flour, a bit at a time. Then butter. Mix on middle speed for 10 minutes. Form a ball, put into oiled bowl and cover with a cloth. Leave to rise for 1-1,5 hour or until double in size.
   Sprinkle your working surface with flour and roll your dough into 1 cm thick. Cut a circle with large glass, and the hole with a small one.
   Heat oil in a deep pan to 170 C. Fry 4 donuts at once until one side is lightly brown, then turn. Take it out and put on a paper towel.
   Sprinkle the donuts with dusting sugar or cover them with maple glaze. To make maple glaze mix confectioner's sugar with maple syrup and dip your donuts in them.

Text:Aga




7 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają na zdjęciu takich donatów jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, pracochłonne nie są...skuś się :)

      Usuń
  2. ciekawy przepis, a ja uwielbiam wszystko, co dyniowe! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kitchen Aid to moje marzenie, kiedyś się spełni :) A pączki super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, była tak okazyjna cena, że trudno było się nie skusić...pączki polecamy :)

      Usuń
  4. Mniam, wyglądają smakowicie :)
    A KA jest boski, nie zamieniłabym go na nic innego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie! :)
    Takie pączki muszą być wyjątkowe! *.*

    OdpowiedzUsuń