Strony

poniedziałek, 29 października 2012

Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą





   Jakiś czas temu, Agnieszka przywitała mnie w domu wszechobecnym zapachem masła orzechowego. Nie do końca fair to było, bo nie powinno się robić takich rzeczy głodnemu facetowi. 





   Po chwili, wydało się, że chodzi o kruche ciastka z masłem orzechowym. Zajadaliśmy się nimi wszyscy przez następny dzień, bo na dłużej niestety nie starczyło. Jeśli z dzieciństwa też miło wspominacie smak masła orzechowego, powinniście ich koniecznie spróbować.
   Przepis oryginalny jest autorstwa Marty Stewart, zmodyfikowaliśmy go tylko odrobinę w zakresie ilości cukru i czekolady. Nie wiem czy się z nami zgodzicie, ale Pani Martha ma tendencje do pieczenia bardzo słodkich wypieków. My w tej chwili już z automatu niejako, jeśli robimy coś według jej przepisu, ilość słodkości redukujemy. 

Potrzebne będzie:
półtorej szklanki pszennej mąki 
łyżeczka sody oczyszczonej
około 300 gramów masła orzechowego
60 gramów, ogrzanego do temperatury pokojowej, masła
3/4 szklanki brązowego cukru
dwa duże jaja
łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 gramów czekoladowych drobinek
100 gramów posiekanej drobno mlecznej czekolady

   Składniki suche - mąkę i sodę - przesiewamy do misy i mieszamy.  W osobnej misie ucieramy mikserem masło z masłem orzechowym i cukrem. Następnie dodajemy kolejno jajka, a na koniec ekstrakt z wanilii. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas miksując. Na koniec dokładamy drobinki i czekoladę i delikatnie wszystko mieszamy. 
   Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy wykładaniu weźcie pod uwagę, że ciastka poważnie urosną w piekarniku, więc niech porcje ciasta nie będą zbyt duże. Przerwa między nimi musi mieć minimum 3 cm. My do wykładania używaliśmy małej łyżki do lodów.  W 190 stopniach Celsjusza, te ciastka pieką się 13-15 minut. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. to w ogóle będzie słodki tydzień :) za oknem zima, to czekolada jest potrzebna jak powietrze...

      Usuń
  2. pysznie, słodko, obłędnie... w sam raz na śnieżne poranki, popołudnia i wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalenie podoba mi się ostatnie zdjęcie. A ciasteczka wyglądają na wyjątkowo smaczne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie to wszystko wygląda. udana kontrola nad głębią ostrości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile to jest 300g masła orzechowego? Robię je sama i nie mam przelicznika w głowie.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to problem... :) sugeruję zaangażować wagę :)

      Usuń