czwartek, 28 marca 2013

Babka jogurtowo-cytrynowa z malinami i z polewą z białej czekolady




   Aga wymyśliła, że na potrzeby zbliżających się świąt, koniecznie trzeba wymyślić jakąś babkę. Ja przeciwko babkom nic nie mam więc nie oponowałem :)

wtorek, 26 marca 2013

Pasztet z kurczaka z pistacjami i sosem żurawinowo-chrzanowym




   Ostatnio była ćwikła, a dzisiaj moje pierwsze poważne podejście do pasztetu. Na razie nie szarpię się na wymyślne, wieloskładnikowe przepisy, z jakich słynie na przykład moja mama. Na początek w miarę prosty za to niepropocjonalnie do tej prostoty smaczny, pasztet z kurczaka z dodatkiem pistacji. 

poniedziałek, 25 marca 2013

Ćwikła



   Ci z Was, którzy zaglądają na nasz profil na Twarzoksiążce pewnie już spodziewali się tego przepisu. Miałem łzawy sobotni poranek, ale opłaciło się. W efekcie powstała domowa ćwikła, która ze sklepowymi odpowiednikami konkurować nie musi. To po prostu inna kategoria. Zgadza się tylko nazwa. 

piątek, 22 marca 2013

Kanapka z roszponką i pastą jajeczną



   Dzisiaj stawiamy na prostotę. Zdarza Wam się tak czasami? Nie zawsze trzeba uciekać się do wyrafinowanych pomysłów, jeśli macie wyjątkowo smaczne składnik, to wystarczy połączyć je w interesującym zestawieniu i efekt będzie powalający. Tak jest właśnie w przypadku najzwyklejszej pasty jajecznej, która zestawiona ze świeżym chlebem, roszponką i ogórkiem kiszonym  po prostu urywa głowę. 

środa, 20 marca 2013

Galaretka truskawkowo-granatowa

   
   Zachciało nam się galaretki, ale jak zwykle postanowiliśmy pokombinować sami, zamiast uciekać się do gotowych, zatorebkowanych pomysłów, pełnych różnych E-propozycji. Przydał się rabarbar zamrożony w zeszłym sezonie... lada moment będzie świeży, więc nie ma co żałować :)

środa, 13 marca 2013

Sałata z roszponki, ricotty i malin


   Zostało nam po weekendowym zaklinaniu wiosny sporo roszponki, którą jakimś cudem udało się kupić w środku mroźnej zimy na naszym ulubionym warzywnym straganie. Zastanawialiśmy się, co z niej zrobić i ostatecznie, postanowiliśmy puścić wodze fantazji.

piątek, 8 marca 2013

wtorek, 5 marca 2013

Wieniec cynamonowy




   Zdarza Wam się czasem przygotować jakąś potrawę, tylko dlatego, że świetnie wygląda. Nam całkiem często i chyba można zaryzykować tezę, że zwykle jest tak, że dobrze wyglądająca potrawa również dobrze smakuje. 

piątek, 1 marca 2013

Biała czekolada na gorąco




   Na poważnie wkręciliśmy się w próbowanie różnych rzeczy łączących czekoladę i pomarańcze. Dzisiaj w trochę nietypowej wersji, bo zamiast ciemnej czekolady - która domyślnie się z pomarańczami kojarzy - użyjemy białej... Połączenie jest równie interesujące.