Jesienno-zimowy sezon obniżonej odporności mamy w pełni, nie może więc być nic lepszego niż zwiększenie ilości czosnku w codziennej diecie. Zwłaszcza podanego w taki sposób, żeby nie wywoływać łzawienia oczu rozmówcy, następnego dnia po spożyciu.
czwartek, 29 listopada 2012
wtorek, 27 listopada 2012
Pasta z pieczonego czosnku
piątek, 23 listopada 2012
Ciastka czekoladowe z maślanką
czwartek, 22 listopada 2012
Ser podpuszczkowy
środa, 21 listopada 2012
Puree z dyni
Jak pewnie zauważyliście, prawdziwe dyniowe szaleństwo w tym roku rozpętało się na blogach kulinarnych. Wszyscy gotują z dyni, tak jakby to warzywo właśnie odkryto dla świata. My też mu nie umknęliśmy, chociaż to trochę owczy pęd. Niemniej jednak, faktem jest, że z dyni można przygotować naprawdę interesujące rzeczy.
poniedziałek, 19 listopada 2012
Good Food Fest
Całą ubiegłą sobotę spędziliśmy w Warszawie na Good Food Fest. Pomyślałem, że warto napisać w kilku słowach o wrażeniach i spostrzeżeniach, jakie stamtąd przywieźliśmy. Tylko takiemu przekazaniu opinii ma służyć ten tekst, bo wydarzenie mamy już za sobą, więc nie można powiedzieć, że chciałbym Was zachęcić do wzięcia udziału. Chyba, że mówimy o kolejnych edycjach, w następnych latach.
piątek, 16 listopada 2012
Żurawinowe muffiny
Niedługo zapomnimy już o świeżej żurawinie, dlatego warto wykorzystać końcówkę jej występowania na straganach i zrobić takie muffiny. Chociaż z mrożonej one pewnie wychodzą równie smaczne. Przemrożona żurawina nie ma w sobie tyle goryczki więc może nawet bezpieczniej używać takiej właśnie. My zrobiliśmy ze świeżej i delikatny, goryczkowaty smak był wyczuwalny...
środa, 14 listopada 2012
Masło szafranowo-cytrynowe
Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości sklepu Bottega Concept Store, weszliśmy w posiadanie uroczej, malutkiej maselniczki. Zastanawialiśmy się jak ją pokazać, bo umieszczanie w niej zwykłego masła wydawało się strasznie trywialne. Stąd narodził się pomysł na przygotowanie masła smakowego.
poniedziałek, 12 listopada 2012
sobota, 10 listopada 2012
Jesienny konkurs herbaciany
Jest jesień, logicznym więc wydaje się, że w waszych domach powinno zdecydowanie wzrosnąć dzienne spożycie herbaty. Pomyśleliśmy, że spróbujemy uatrakcyjnić sposób w jaki serwujecie herbatę, przynajmniej w jednym domu.
piątek, 9 listopada 2012
Klasyczny tort czekoladowy
środa, 7 listopada 2012
Sakiewki z ciasta francuskiego z kozim serem i konfiturą morelową
Kozi ser chodził za mną od dłuższego czasu. A połączenie z czymś słodkim nasuwało się samo. Jest z tym niestety sporo dłubania, więc jeśli chcecie w powszedni dzień zjeść wykwintne śniadanie, to trzeba niestety wstać z kurami. W wersji dla leniwych można przygotować podobną przekąskę, zastępując ciasto francuskie grzanką. Zajmuje zdecydowanie mniej czasu, a smakuje równie interesująco. Na jednym ze zdjęć widać też taką propozycję...
poniedziałek, 5 listopada 2012
Zupa krewetkowa z cheddarem
Subskrybuj:
Posty (Atom)