środa, 31 października 2012

Trufle mocno czekoladowe z brandy




   Dopadła Was już jesienna deprecha? Jeśli tak, to ten przepis jest absolutnie obowiązkowy. Wyczyści Wasze spiżarnie ze wszystkich resztek czekolady, jakie tam  zostały. Pod warunkiem, oczywiście, że cokolwiek jeszcze tam jest. 


poniedziałek, 29 października 2012

Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą





   Jakiś czas temu, Agnieszka przywitała mnie w domu wszechobecnym zapachem masła orzechowego. Nie do końca fair to było, bo nie powinno się robić takich rzeczy głodnemu facetowi. 

czwartek, 25 października 2012

Jesienny konkurs z Bottegą

   Jak pewnie pamiętacie, jakiś czas temu, zdarzyło nam się odebrać bardzo interesującą paczkę od Bottega Concept Store (jeśli ktoś nie widział, to musi się na naszym twarzoksiążkowym funpagu cofnąć do 13 października). Stwierdziliśmy, że samolubnym byłoby zostawić dla siebie wszystkie prezenty, które nam wysłali i stąd ten konkurs. Będziecie musieli zaakceptować fakt, że niektóre rzeczy wystąpiły na jakichś naszych zdjęciach. Chociaż z drugiej strony, z czasem może to znacząco podnieść ich wartość :) Szczegóły, na temat zawartości paczki z nagrodami można podejrzeć na zdjęciach do tego posta podpiętych. 

środa, 24 października 2012

Cukinia z czosnkiem




   Tak jak zapowiadaliśmy na Twarzoksiążce, dzisiaj warzywnie. Znowu trafiły nam się gratisowe cukinie z zaprzyjaźnionej wsi, więc trzeba było wymyślić jakiś smakowity sposób przerobienia ich. 

wtorek, 23 października 2012

Schab faszerowany opieńkami




   Ci z Was, którzy zaglądają na naszą stronę na Twarzoksiążce, pamiętają zapewne wielki kosz opieńków, który Babcia przytargała w zeszłym tygodniu. Udało im się dotrwać w lodówce do weekendu, kiedy to mogłem już poświęcić im należytą uwagę. 


poniedziałek, 22 października 2012

Kuchnia+ food film fest







   Zdecydowanie telewizyjna pogoda zrobiła się za oknem. To chyba dobra okazja, żeby zaplanować najbliższy weekend. Szkoda, że to o czym napiszę dotyczy tylko Poznania, Warszawy i Gdyni.

niedziela, 21 października 2012

Rosół wołowy



   Wiem. Temat jest trudny i pewnie wielu z Was odsądzi mnie od czci i wiary (to akurat słusznie). W każdej rodzinie rosół przygotowuje się w jej tylko właściwy sposób. Nie mam ambicji zmieniania Waszych przyzwyczajeń kuchennych; umówmy się po prostu, że dzisiaj pokażemy jak rosół robi się w naszej rodzinie.

piątek, 19 października 2012

Crumble z jabłkami i żurawiną



   Ci z Was, którzy często zaglądają do naszego bloga, wiedzą świetnie, że nie boimy się przygotowywania skomplikowanych potraw. Zwłaszcza dotyczy to deserów. Zdarzały się piętrowe torty... Czasem jednak, nie trzeba się aż tak wysilać, żeby wyszło coś rewelacyjnego. Tak właśnie jest w przypadku tego crumble.


czwartek, 18 października 2012

Kurczak z cytryną i tymiankiem




   Bardzo lubię cytryny i cytrynowy posmak potraw. Ale niestety nie przepadam za rybami, z którymi cytryna kojarzy się w sposób oczywisty. W ten sposób jestem w dość kiepskiej sytuacji, bo muszę kombinować, chcąc uniknąć ryb, a nadal spotykać kwaśność cytryny. 

poniedziałek, 15 października 2012

sobota, 13 października 2012

Konkurs z Helionem



   Musiało się to kiedyś zdarzyć. Mamy dla Was prezenty!:) Trzeba się będzie jednak trochę wysilić, bo jak wiadomo, w życiu nie ma nic za darmo. Zdarzyło nam się nawiązać współpracę z wydawnictwem Helion i w związku z tym mamy dla Was trzy tytuły warte uwagi. 

czwartek, 11 października 2012

Pizza na krachym cieście II





   Wiem, że kiedyś pisałem już o tym, że znaleźliśmy stuprocentowy przepis na ciasto do pizzy (tutaj). I że dalej szukać nie będziemy. Odwołuję to, bo okazało się, że jednak instynkt szperacza nie pozwolił nam spocząć na laurach. Nadal próbujemy różnych przepisów na ciasto i ten, na który trafiliśmy na Kwestii Smaku, jest wart przekazania dalej.

poniedziałek, 8 października 2012

Sałata rzymska z parmezanem i czerwoną cebulą





   Delikatnie zaczniemy po weekendzie, zwłaszcza, że to był dosyć intensywny weekend. Przynajmniej kulinarnie. Taka sałata, świetnie ulży naszym żołądkom po mięsnych przeciążeniach.


piątek, 5 października 2012

Ciasto dyniowe z dodatkami




   Dynie pojawiają się tej jesieni w naszej kuchni niespotykanie często. Ja sam, szczerze mówiąc, nie zdawałem sobie sprawy z tego, że można je wykorzystać na tak wiele sposobów.

czwartek, 4 października 2012

Fusili z łososiem i cukinią



   Pewnie większość z Was będzie mnie odsądzać od czci i wiary, ale to niestety nie zmieni faktu, że łososia nie lubię. Za to bardzo go lubi Agnieszka i już zaraziła tą chorobą nasze dzieci. Po raz pierwszy więc będę opisywał danie którego nie próbowałem i znam smak jedynie z opowiadań. Aga poleca więc chyba można jej zaufać. 


wtorek, 2 października 2012

Sałata z figami i dressingiem miodowo-musztardowym


   Największe, jak do tej pory, zaskoczenie tej jesieni? Nawet w tak wspaniałym sklepie, jakim niewątpliwie jest każdy sklep pod szyldem Polo Market, udaje się czasem kupić figi. Gdyby ktoś mnie o tym przekonywał, to pewnie bym nie uwierzył. Zresztą chyba dotyczy to większości klientów, bo pudełko z którego my uszczknęliśmy kilka sztuk, stało tam przez ładnych kilka dni. Pewnie wszyscy wmawiali sobie, że to halucynacja. 


poniedziałek, 1 października 2012

Leczo




   Już jakiś czas temu odgrażałem się, że zasypiemy Was przepisami z papryką w roli głównej. Niestety jakoś się to rozeszło po kościach; zawsze było coś pilniejszego do opublikowania... No to dzisiaj, z okazji poniedziałku nadrobimy.