niedziela, 30 września 2012

Kostki winogrona




   Może pamiętacie, że jakiś czas temu stworzyliśmy kategorię patenty. Nie będziemy tu wielu tematów publikować, ale od czasu do czasu, coś się pojawi. Dzisiaj przyszedł czas na rzecz absolutnie rewelacyjną, czyli zamiennik standardowych kostek lodu. 


sobota, 29 września 2012

Szarlotka




   Rodzina i znajomi zasypują nas ostatnio jabłkami. I dobrze, bo inaczej ten blog wcześniej czy później, by nas zrujnował. A tak możemy Was katować przepisami z jabłkami w różnych wariacjach.

wtorek, 25 września 2012

Pieczone kurczę z glazurowanymi marchewkami



   Agnieszka, z zupełnie nie znanych dla mnie przyczyn, nie przepada za potrawami jednogarnkowymi. Trzeba się więc wznosić na wyżyny i kombinować takie, które spełnią jej oczekiwania. Czasami owocuje to dosyć nietypowymi pomysłami, jak na przykład ten, o którym napiszę dzisiaj. 


poniedziałek, 24 września 2012

Zupa cebulowa z serkiem topionym


   Wstępna jesień za oknem... już się nie mogę doczekać grzybowych klimatów. Ale na razie cebula. Cebula, czyli królowa wszystkich garnków. Gdyby ktoś spytał mnie, jaki element występuje w największej ilości potraw, bez wahania powiedziałbym, że cebula właśnie. Zastanówcie się... na dobrą sprawę, jeśli nie mówimy o deserze, to są naprawdę ogromne szanse na to, że w składzie przepisu pojawi się cebula. Czy to zupa, czy sos, czy bejca do mięsa. Nawet w sałatkach robi za podkreślacz smaku... Bezcenne. 

piątek, 21 września 2012

Tartaletki z malinami i kremem patissiere


   Odwieczny problem: tartaletki czy tortoletki. Nie chciało mi się szukać po sieci, jak powinno się to powiedzieć poprawnie. Wychodzę z założenia, że to co powstaje ma więcej wspólnego z tartą niż z tortem, więc mówię tartaletki i nie chce mi się słuchać argumentów przeciw :) To już ostatni podryg, jeśli chodzi o przepisy ze świeżymi malinami. W tym roku raczej nic już nie wymyślimy, bo nawet maliny do tych tartaletek udało nam się zdobyć z dużym trudem. Dalej już tylko mrożone.


czwartek, 20 września 2012

Kukurydza gotowana na parze z masłem


   Prosta przekąska, której właściwie nie trzeba przygotowywać, a z powodzeniem zastępuje obiad. W takiej kukurydzy zakochałem się kiedyś, aż wstyd się przyznać, za sprawą junk fudowej restauracji. Była wtedy jedynym sensownym miejscem, w którym dało się zjeść coś ciepłego w centrum handlowym, w którym pracowałem. A że nie upadłem tak nisko, żeby jeść skrzydełka z kury w jakiejś dziwnej panierce; to taka kukurydza wydawała się logicznym wyborem. 


wtorek, 18 września 2012

Pieczone papryki faszerowane kurczakowym mięsem i grzybami




   Nasza ulubiona pani Halina ze straganu z warzywami na ryneczku, kolejny raz błysnęła intuicją. W weekend przywiozła do sprzedaży świeże koźlaki, piękne jak marzenie i pierwsze w tym roku. Kto nas śledzi na Twarzoksiążce, ten miał okazję widzieć zjawiskową zajawkę. 

poniedziałek, 17 września 2012

Pałki kurczaka nadziewane mascarpone i rozmarynem



   Wiele jest sposobów przygotowania kurczaka i pewnie jeszcze nie raz, zagości on na naszym blogu. Dzisiaj patent autorski, chociaż inspirowany kilkoma różnymi przepisami. Fajny o tyle, że oprócz smacznego mięsa dostajemy też coś w rodzaju sosu, którym spokojnie można polać ziemniaki czy ryż. Kurczak zaś, wychodzi smaczny, soczysty i łatwo odchodzący od kości. Warto wypróbować.

piątek, 14 września 2012

Tort malinowy z białą czekoladą


   Tym razem to babcia miała urodziny - zresztą okrągłe bo osiemdziesiąte - i Agnieszka po raz kolejny została zapędzona do kuchni. Przez chwilę wahaliśmy się jak podejść do tematu, bo gości miało być sporo, a nie jest łatwo zrobić taki tort, żeby wszystkim smakował. Tort malinowy z białą czekoladą ten warunek spełnia w stu procentach. 


środa, 12 września 2012

Zupa z dyni z pomarańczą

   Nie wiem, czy też macie takie wrażenie, ale kiedy tylko za oknem zrobiło się trochę bardziej jesiennie, natychmiast na wszystkich blogach kulinarnych, zaczęły pojawiać się pomysły na dania z dynią. Przyznam, że mieliśmy ochotę zbojkotować ten owczy pęd i opublikować coś z truskawkami na przykład, ale jednak się nie powstrzymamy.  Agnieszka wymyśliła ostatnio taką zupę, wiedziona chyba podobieństwem kolorów dyni i pomarańczy. Efekt jest bardzo interesujący i wart spróbowania. 

poniedziałek, 10 września 2012

Poziomki z cytyrną i miętą



   Jeśli ktoś mieszka przy lesie, albo ma na rynku obok odpowiednik naszej Pani Haliny, która prowadzi świetnie zaopatrzony warzywniak, niech koniecznie skusi się na tak podane poziomki. Niby nic wielkiego, ale połączenie tych kilku smaków, daje efekt, którego analitycznie nie da się przewidzieć. Naprawdę niebo w gębie. Agnieszka nawet twierdzi, że to najlepszy deser jaki w życiu jadła. Patent podpatrzyliśmy u J. Oliviera


piątek, 7 września 2012

Tarta ze śliwkami




   Zawsze twierdziłem, że śliwki to moje ulubione owoce. A w tym roku jakoś się nie składa. Nawet nalewka póki co nie powstała, a dawno nie było roku bez niej. Teraz więc chociaż taki drobny akcent. Proste, słodkie i pyszne... tutaj tarta w wersji z ciastem kruchym, bo moim zdaniem jednak trochę lepiej do śliwek pasuje.

   Przepis podpatrzyliśmy u White Plate.

czwartek, 6 września 2012

Rukola z kurczakiem, musem z ricotty i pomidorkami


   Sezon na pomidory w pełni, ale szczerze mówiąc nie chce nam się bawić w przygotowywanie domowych przecierów pomidorowych. Zresztą nie byłby to chyba interesujący przepis. Co innego, kiedy do pomidorów dołożyć takie składniki jak tutaj. Wyrazistą rukolę, delikatny serek i kurczaka marynowanego w musztardzie z miodem. To pyszny zamiennik standardowego, kurczakowego obiadu. Spróbujcie koniecznie.


środa, 5 września 2012

Penne z serem pleśniowym i szynką


   Trochę dziwne, że ten przepis publikujemy dopiero po pół roku działania bloga. Dziwne, bo jeśli miałbym próbować znaleźć danie, od którego zaczęła się fascynacja kuchnią i gotowaniem, to bardzo możliwe, że byłoby to właśnie to. A już na pewno, było ono przyczyną głębszego zainteresowania kuchnią włoską. Bo jak można się nie zakochać w kuchni, która po połączeniu kilku banalnie prostych składników, daje efekt w postaci czegoś czego nie można przestać jeść. A tak właśnie jest z tym makaronem. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile potrzebujemy na ugotowanie makaronu. Spokojnie można więc zrobić to danie, nawet w najbardziej zabiegany dzień. 

wtorek, 4 września 2012

Dżem z borówek





   Słoiczkowania ciąg dalszy. Warto poświęcić parę złotych na borówki (które niestety tanie nie są), żeby przygotować chociaż kilka słoiczków tego dżemu. W styczniu będzie bezcenny do niedzielnego śniadania :)

poniedziałek, 3 września 2012

Zupa jabłkowa z ziemniakami i słoniną



   Na pierwszy rzut oka pomysł wygląda karkołomnie. I pewnie w życiu nie przyszłoby mi do głowy, żeby podawać zupę jabłkową z ziemniakami i słoniną, gdyby nie fakt, że u mnie w domu, w ten sposób jadło się tą zupę zawsze. I wierzcie mi, że to działa. Połączenie jest obłędne i nawet jeśli należycie do tych, którzy zup owocowych nie znoszą, to warto tym razem zrobić wyjątek.