piątek, 29 czerwca 2012

Konfitura truskawkowo-jagodowa


   Jeśli popatrzeć na przepisy publikowane w ostatnim czasie, to zdecydowanie jagody i truskawki wyrastają na głównych bohaterów. Najwyższy więc czas połączyć je w jednym garnku, a przy okazji odłożyć trochę ich smaku na zimę. 
   Ta konfitura zachwyca nas nie tylko smakiem owoców. Istotne jest również, że nie jest zbyt słodka, co się niestety często konfiturom zdarza. Nie czuć wtedy smaku owoców, tylko wszechobecny cukier. Tutaj tego problemu nie ma; wszyscy którzy jej próbowali zwracali na ten fakt uwagę. 

czwartek, 28 czerwca 2012

Koktail jagodowy


   Obiecaliśmy wczoraj na fejsbuku, że dzisiaj będzie jagodowe szaleństwo. No to jest. Z jagód można zrobić wiele różnych rzeczy, najczęściej pysznych, ale chyba nie ma nic smaczniejszego niż najzwyklejszy koktajl jagodowy. Żeby go przygotować wystarczy kilka minut, a efekt jest taki, że proszę siadać.

   No a po zjedzeniu, można jeszcze na wszystkich wywalić fioletowy język...


środa, 27 czerwca 2012

Sałata z krewetkami, melonem i truskawkami



    Żegnamy się powoli z truskawkami. Zostało nam kilka zaległych przepisów, które jesteśmy Wam winni, więc pewnie w najbliższym czasie się pojawią, ale to już jednak zdecydowanie jesień. Dzisiejsza propozycja, to kolejny ukłon w stronę niekonwencjonalnych połączeń smaków. Bo chyba tak trzeba określić połączenie krewetek z truskawkami, melonem i awokado.

wtorek, 26 czerwca 2012

Placuszki z jagodami polane syropem jagodowym



   Na rynku pojawiły się jagody i nie mogliśmy się powstrzymać. Można je podawać na wiele sposobów, ale zacząć chcieliśmy od takiego, bo oboje pamiętamy go z dzieciństwa. Połączenie jagód i kwaśnej śmietany rządzi zdecydowanie :) No i mamy przy okazji nadzieję, że i naszym dzieciakom sprzedajemy takie wspomnienia na przyszłość. Jest szansa, że faktycznie tak będzie, bo bardzo im smakowało...

sobota, 23 czerwca 2012

Tatowe ciasto z nutellą



   Dziewczyny upiekły dzisiaj takie ciasto. Plan był  sprytny, bo tata bardzo lubi Nutellę, słoik nie wytrzymuje w szafce dłużej niż kilka dni. Nie można więc było, wymyślić nic lepszego na Dzień  Ojca, niż ciasto z Nutellą. 
   Przepis podkradliśmy Nigelli...

piątek, 22 czerwca 2012

Serowe lasagne ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem






   Po tym jak po raz pierwszy od czasów przedszkola przygotowaliśmy zupę brokułowo-szpinakową, w której kluczowym składnikiem był szpinak, Agnieszka nabrała ochoty na częstszą jego obecność. Szkoda, że ja nie do końca podzielam ten pogląd. 
   Lasagne, które pokażemy dzisiaj podobno wychodzi idealne, w każdym razie Aga i dzieciaki się zajadali :)

czwartek, 21 czerwca 2012

Truskawkowe babeczki z migdałową kruszonką



   Został nam do rozliczenia jeszcze jeden przepis z urodzin Olka. Jak pamiętacie było maksymalnie truskawkowo więc i te muffiny muszą być z truskawkami. O innych przygotowywanych wtedy słodkościach można poczytać na przykład tutaj.

środa, 20 czerwca 2012

Tost z melonem i szynką parmeńską





   Wrócimy dziś do tradycji, pokazywania prostych rzeczy w ciekawych kombinacjach. Nic wielkiego nie ma w żadnym z występujących w tym połączeniu składników, ale efekt ich połączenia jest co najmniej ciekawy. Zamiast standardowych tostów z szynką i serem, szczerze polecamy taką modyfikację. Roboty z tym niewiele więcej, a ze zwykłego śniadania, nagle robi się wykwintne.

wtorek, 19 czerwca 2012

Lody z odważnymi dodatkami


   Jakkolwiek absurdalnie by to nie wyglądało; dzisiaj podamy lody z solą i oliwą. Długo nie mogłem uwierzyć, że to w ogóle da się zjeść, ale okazuje się, że obawiałem się niesłusznie. Na pierwszy rzut oka brzmi karkołomnie, ale okazuje się, że jeśli weźmiecie naprawdę dobre lody, porządną oliwę i sól morską, to efekt Was zaskoczy. Nie wiem o co tu chodzi, może o uzupełnianie soli w upały; bo przecież słone potrawy w taką pogodę smakują szczególnie. Faktem jest, że to połączenie jest smaczne, choć nieoczywiste, jak kiełbasa z jabłkiem.

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sałata z melonem, granatem i prosciutto



   Dzisiaj sałatkowo i delikatnie. Nic tak dobrze nie motywuje do przygotowania konkretnego dania, jak leżące w lodówce produkty, z którymi trzeba coś zrobić. W tym przypadku chodzi o melona i granat, które trafiły do nas przypadkiem, za pośrednictwem mamy Agi. Wymyśliliśmy dla nich takie zastosowanie i z czystym sumieniem możemy polecić każdemu. 

piątek, 15 czerwca 2012

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym


   Dzisiaj klasycznie. Najwyższy już czas, pokazać coś, co nie jest efektem naszych eksperymentów i kwerend w internecie, tylko zostało po prostu wyniesione z domu rodzinnego. Nie jest łatwo zrobić klopsiki tak, żeby były miękkie. Ten przepis to gwarantuje więc warto podpatrzeć. Zamiast standardowych ziemniaków, my zwykle jadamy je z jakimś makaronem. Tym razem padło na rurki, ale równie dobrze mogłoby to być tagiatelle czy spaghetti. Wybór należy do Was.
   A z innej bajki, to obok tego posta po prawej stronie jest takie miejsce, gdzie można oddać głos na naszego bloga w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2012. Warto to zrobić, skoro doczytaliście aż do tego miejsca :)


czwartek, 14 czerwca 2012

Tort mocno truskawkowy



   Urodziny naszego syna przypadają w samym środku sezonu truskawokowo-szparagowego. Ze szparagów ciężko zrobić tort, ale z truskawek już da się jak najbardziej :) Mam tylko nadzieję, że pomysły nam się nie skończą za szybko i chłopak nie będzie przez całe życie skazany na truskawkowe przyjęcia. Bo w tym roku z truskawkami było wszystko co podaliśmy. Oczywiście wszystkie przepisy stopniowo pojawią się tutaj.


środa, 13 czerwca 2012

Konfitura z rabarbaru




   Znaleźliśmy w magazynie Kuchnia fajny przepis na konfiturę z rabarbaru. Warto spróbować przechować ten smak, na czas kiedy już w sklepie nie da się kupić świeżego. Przy przygotowaniu jest trochę kombinowania, ale nie aż tyle, żeby to było zniechęcające. Większość polega po prostu na czekaniu :)

Niezawodny biszkopt rzucany

   Potrzebny nam podkład do truskawkowego tortu w postaci posta z przepisem na biszkopt. Ten akurat, robimy dzięki autorce bloga Moje Wypieki i zgodnie z tym, co jest napisane w tytule jest on niezawodny.
   Drugi przymiotnik z tytułu posta, też znalazł się tam nieprzypadkowo. Ostatnim etapem przygotowania, jest upuszczenie ciasta, płasko, z wysokości mniej więcej pół metra. Chodzi o to, żeby pozbyć się z niego nadmiaru powietrza. Brzmi trochę nieprawdopodobnie, ale naprawdę działa.

wtorek, 12 czerwca 2012

Najprostsze ciasto z truskawkami



   Czasami nie są potrzebne żadne kombinacje i udziwnienia. Wystarczy prosty przepis łączący smaczne składniki i w efekcie powstaje coś, co jest bardzo smaczne. Tak jest właśnie w przypadku tego ciasta. To nic specjalnie wyszukanego, ale nie można go pominąć w sezonie truskawkowym. Zresztą z innymi owocami smakuje równie wyśmienicie. 

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zupa brokułowo-szpiankowa




   Nie lubię szpinaku i chyba się to już nie zmieni. Sporo ludzi nosi w sobie taki absmak, zwykle na skutek przygód w przedszkolu. W moim przypadku jest dokładnie tak samo, bo to właśnie przedszkolne zmuszanie do jedzenia sprawia, że szpinaku nie tykam. Jedyna akceptowalna forma, to zupa krem. Na przykład taka jak tutaj. 
   Oryginalny przepis pochodzi od Donny Hay. 

sobota, 9 czerwca 2012

Mus rabarbarowo-truskawkowy




   Ten post powstaje tylko dlatego, że przy przygotowywaniu poprzedniego deseru wyszło nam za dużo musu. Stąd pomysł, żeby podać go osobno, jako samodzielny deser. Można powiedzieć, że to wersja dla tych, którym nie chce się przygotowywać całego ciasta, a mają ochotę na zjedzenie czegoś truskawkowego i pysznego zarazem. 


piątek, 8 czerwca 2012

Mus rabarbarowo-truskawkowy na ciasteczkowym spodzie


   Ostatnimi czasy na naszym blogu pojawiło się sporo potraw z rabarbarem i równie dużo z truskawkami. Najwyższy czas połączyć jedno z drugim. W ten sposób wznosimy się na absolutne wyżyny smaku, no bo czy może być coś lepszego niż połączenie tych dwóch składników w jednej potrawie?
   Trochę przesadziliśmy z proporcjami i wyszło nam zbyt dużo nadzienia. Stąd pojawi się osobny post proponujący podanie tego musu, jako deseru samego w sobie. Ot taka wersja dla leniwych, którym nie chce się bawić z herbatnikami.

środa, 6 czerwca 2012

Polędwiczki owinięte boczkiem z szałwią



   Poszalejemy dziś trochę, bo super ekonomiczne danie to nie będzie. Za cukrowy groszek trzeba zapłacić jakieś 12 zł., ale raz na jakiś czas można sobie chyba pozwolić :) Tym bardziej, że efekt jest przepyszny, a żeby go osiągnąć wystarczy odrobina wysiłku. To naprawdę przygotowuje się łatwo i szybko. 

wtorek, 5 czerwca 2012

Zupa truskawkowo-waniliowa


   Sezon na truskawki powoli się kończy, trzeba więc wykorzystywać te ostatnie okazje. Pokatujemy Was jeszcze trochę, bo oprócz tego, zostało nam do opisania jeszcze kilka przepisów z truskawkami. Ale to z czasem. 
   Dzisiaj natomiast, letnich zup początek. Czyli pierwszy chłodnik na naszym blogu. Pierwszy i od razu truskawkowy :) Spróbujcie koniecznie, a jeśli macie dzieci, to bezwzględnie; bo to im właśnie, ta zupa najbardziej smakuje. Nie obawiajcie się, że to potrawa z winem. Alkohol wyparuje zanim usiądziecie do jedzenia, a smak wina zostanie. 

sobota, 2 czerwca 2012

Pieczarkowy dwukęs na toście


   Trochę sprowokowani konkursem Lurpaka, a trochę z nieokiełznanej pasji do jedzenia pieczarek, wymyśliliśmy taką oto przekąskę. Przy odrobinie wysiłku, można w ciekawy sposób urozmaicić piwko, którego pewnie sporo pójdzie przy okazji nadchodzącego Euro.
   Konkursowym zadaniem była przekąska przygotowana na ciepło z masłem czosnkowym. Niewiele rzeczy tak bezpośrednio kojarzy się z czosnkiem, jak pieczarki. Dlatego właśnie postanowiliśmy pójść w tym kierunku. I była to w stu procentach słuszna decyzja, bo efekt jest godny polecenia. Wypróbujcie w wolnej chwili, a już teraz zagłosujcie na ten przepis w konkursie :) banner obok...

Czekoladowy sernik na zimno z truskawkami



   Ten sernik to kompilacja kilku różnych - zmodyfikowanych przez Agę - przepisów, więc trudno będzie podać źródło. Jeśli macie wolną chwilę, w sobotnie przedpołudnie to warto się skusić. Agnieszka upiekła go w dzień, a kiedy ja wróciłem do domu wieczorem, zostało mniej niż ćwierć... o mały włos, a bym przegapił. A byłoby czego żałować, bo połączenie herbatnikowego spodu i dwóch serników z masą owoców, wgniata w fotel.