poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Zapiekane parówki z serem owinięte boczkiem + pomidorki z sosem balsamico


  Dziś kolejny przykład zwyczajnego śniadania podanego w niezwykły sposób. Roboty tyle co nic, a efekt zdecydowanie ciekawszy niż przy zwyczajnych parówkach. W środku tygodnia to oczywiście niewykonalne, ale w weekend już jak najbardziej. 

niedziela, 29 kwietnia 2012

Nietypowe schabowe z typowymi dodatkami




   W naszym cudownym kraju ciągle jeszcze jest wiele miejsc, w których niedziela oznacza schabowe. W tym tygodniu u nas w domu również, chociaż patent na nie jest oczywiście trochę inny niż standardowy. Za to podajemy je często z dodatkami, jak najbardziej standardowymi. 

sobota, 28 kwietnia 2012

Rigatoni z pomidorkami koktajlowymi, sosem balsamico i parmezanem



   Wracamy do Włoch. Jeśli ktoś chciałby spróbować pasty, która łączy w sobie wszystkie cechy kuchni włoskiej, to ten przepis jest idealny. Banalnie prosty w wykonaniu, daje przy tym efekt, który rozkłada na łopatki. To chyba najczęściej powtarzający się w ostatnim czasie posiłek w naszym domu. Testowaliśmy również na gościach i twierdzili, że smaczne. Chociaż z drugiej strony patrząc, to co właściwie mieli powiedzieć? 

piątek, 27 kwietnia 2012

Sorbet z mrożonych owoców

   Za oknem praktycznie lato, a jeśli wierzyć prognozom, to bardzo długi majowy weekend  ma być jeszcze piękniejszy. Tymczasem na rynku i w sklepach ciągle jeszcze tego nie widać. Wybór świeżych owoców nadal pachnie przednówkiem i prawdopodobnie jeszcze długo się to nie zmieni. Do truskawek w sensownych cenach mamy ponad miesiąc. W tej sytuacji trzeba się ratować tym co zostało w zamrażarce z zeszłego roku, albo po prostu kupić gotową mrożoną mieszankę. A mrożone owoce, to przecież już prawie gotowy sorbet. Wystarczy kilka dodatków i mamy idealny deser na nadchodzące upalne dni. Można go oczywiście kupić w sklepie, od jednego z dziesiątków producentów lodów, ale zrobiony w ten sposób daje gwarancję składu. O satysfakcji nie mówiąc...

czwartek, 26 kwietnia 2012

Tort kakaowo-chałwowy


   Z okazji własnych imienin, Agnieszka postanowiła wyżyć się kuchennie. Powstał w efekcie tort kakaowo-chałwowy. Połączenie dosyć intrygujące i ciekawe, szkoda tylko, że roboty przy tym co niemiara. Zwłaszcza jeśli nie ma się gotowych posiekanych orzechów laskowych i trzeba to zrobić ręcznie. A potrzebna jest pełna szklanka :) Nie muszę chyba dodawać, kto musiał tych małych sukinsynów szatkować...

Konfitura wiśniowo-kakaowa


    Na początek dzisiejszego dnia, coś nieskomplikowanego i coś co za chwilę posłuży, jako ważny element całości zwanej tort kakaowo-chałwowy. Jeśli zdecydujecie się zrobić tą konfiturę, to - wierzcie mi - przyda Wam się jeszcze nie raz. Rzecz rewelacyjnie smakuje w tortach, ale również z naleśnikami i twarogiem, albo croissantem (propozycja śniadaniowa już wkrótce).

środa, 25 kwietnia 2012

Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka



   Buraki zawsze lubiliśmy i pod tym względem pewnie nic się nie zmieni. Dodatkowo, na ich korzyść, przemawia liczba sposobów, na które można je podać. Pewnie z czasem będzie przybywać przepisów, w których zagrają główną rolę, na początek jednak pyszny krem, w którym oprócz buraków jest milion innych składników, ale i tak smak jest przede wszystkim buraczany. 

wtorek, 24 kwietnia 2012

Buła z łososiem i kremowym twarożkiem



   Dzisiejsza propozycja prawdopodobnie nie będzie niczym odkrywczym, ale nie możemy się oprzeć pokusie pokazania tego połączenia. Zresztą idealnie pasuje do głównego przesłania tego bloga, bo pokazuje, że wkładając odrobinę wysiłku, można codzienne jedzenie uczynić atrakcyjnym i nietuzinkowym. Spróbujcie tak podać śniadanie w niedzielę rano, a jest spora szansa, że powtórzy się przyjemna sobota :)

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Golden syrup


   Nazwa brzmi tajemniczo, ale jeśli próbujecie czasami zrobić ze swojej kuchni cukiernię, to często przyda Wam się właśnie coś takiego. Pojawia się w przepisach na słodkości zaskakująco często. W tym kontekście równie zaskakujące jest, dlaczego tak trudno go w Polsce kupić. Na szczęście, całkiem niewielkim nakładem sił i środków, można taki syrop zrobić w domu samodzielnie. Nie dość, że się często przydaje, to jeszcze pięknie wygląda na półce.


niedziela, 22 kwietnia 2012

Zapiekana kanapka z gruszką


   To zaskakujące na ile różnych sposobów można przygotować zapiekane kanapki. Kiedy pomyślę o fast foodach proponujących zawsze te same zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem, robi mi się szkoda ludzi, którzy muszą się do nich ograniczać. 
   Dzisiaj próba udowodnienia, że nawet tak pozornie dziwne połączenia jak ser z gruszką, mogą w efekcie dać coś pysznego i zaskakującego. 

sobota, 21 kwietnia 2012

Puchar z truskawkami



   Aga miała wczoraj imieniny, więc musiałem coś wymyślić. W środku tygodnia, trudno wznieść się na wyżyny, człowiek raczej lata wolno i nisko. Dlatego stwierdziłem, że trzeba postawić nie na skomplikowanie danie, tylko na sposób podania. Padło na zwykłą bitą śmietanę z truskawkami, ale za to ładnie wyserwowaną :) Podoba się?

piątek, 20 kwietnia 2012

Grillowany boczek na maślanej bułce plus jajo Hestona B




   Jest weekend (jak mówił Obama) więc można się trochę w kuchni wyżyć od samego rana. Mamy zwykle sporo czasu do śniadania, bo dzieciaki wstają wcześnie niezależnie od dnia tygodnia (niestety), stąd zwykle w weekend powstają trochę bardziej skomplikowane dania śniadaniowe. Dzisiaj standardowe jajo na miękko, ale połączone z zupełnie niestandardowymi słodkimi bułeczkami z boczkiem. Brzmi dosyć karkołomnie, ale wierzcie nam, że smakuje rewelacyjnie. 

czwartek, 19 kwietnia 2012

Perfect pancakes ze słodkim twarożkiem i brzoskwiniami



   Jest bardzo dużo sposobów przygotowania ciasta naleśnikowego. Jeśli kiedyś zdarzyło Wam się szukać przepisu na naleśniki w internecie, to na pewno stanęliście wobec problemu wybrania najlepszego. Według nas ten zbliża się do ideału. Nie wymaga żadnych wyrafinowanych składników jak śmietana kremówka, czy nawet woda gazowana. Jest prosty, ale gwarantuje, że naleśniki Wyjdą wam cieniutkie jak firanki. I stąd nazwa :)

środa, 18 kwietnia 2012

Jajecznica z fetą i ogórki z sosem sojowym



   Nawet w znanych z codziennego menu potrawach, kryje się milion możliwości, na które można je podać. Świetnym przykładem jest dzisiejsze śniadania. Z jednej strony jajecznica i zielony ogórek. Z drugiej zupełnie nowy smak na stole, który generują oczywiście nietypowe dodatki. Nietypowe, dodajmy, tylko dla nas, bo na przykład ogórek maczany w sosie sojowym to dosyć popularna przekąska w Japonii. Wiem bo podpatrzyłem u Murakamiego :)

wtorek, 17 kwietnia 2012

Zapiekana kanapka z jabłkiem, szynką i cheddarem


   Jakiś czas temu zrobiliśmy na śniadanie zapiekaną kanapkę z gruszką (przepis już niedługo). Pomysł spodobał nam się tak bardzo, że postanowiliśmy poszukać innych połączeń chleba, wędliny i owoców. Nie trudno zgadnąć, że jako pierwsze na warsztat poszły nasze jabłka. Również tutaj warto się skusić, choć pozornie różnica leży tylko w jabłku. Jednak w smaku jest zdecydowanie różna od tej wersji z gruszką. Warto użyć tego konkretnego żółtego sera, o którym piszemy. 

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Ciasto marmurkowe


   Pewnie uznacie za mało prawdopodobne, że w poniedziałek bierzemy się za robienie takich wypieków. I słusznie :) Agnieszka upiekła to ciasto wczoraj, a przepis po prostu publikujemy dzisiaj. To ciasto wychodzi pulchne i kruche jednocześnie, a dodatkową jego zaletą jest fakt, że przez dobrych kilka dni pozostaje świeże. Warto spróbować zwłaszcza, że przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. 


niedziela, 15 kwietnia 2012

Eskalopki w sosie pieczarkowo-śmietanowym z brandy



   Niedzielny obiad, to nie zawsze musi być zwykły schabowy. To co pokażemy dzisiaj, również powstało ze schabu, ale niewiele ma wspólnego z wersją, która staje nam przed oczami gdy powiemy schab. Połączenie smaku śmietany i pieczarek, to chyba jedno z najczęściej w naszym domu występujących połączeń. Naprawdę trudno to spieprzyć, więc nawet ci, dla których kuchnia jest obowiązkiem a nie przyjemnością powinni sobie poradzić. 

sobota, 14 kwietnia 2012

Twarożek z ogórkiem na ciemnym chlebie



   Za oknem zima właśnie straszy powrotem więc my zrobimy coś wiosennego na śniadanie (to było pisane dwa tygodnie temu więc nie dziwcie się, teraz to już pewnie lato w pełni). Połączenie twarożku z zieleniną zawsze kojarzyło nam się wiosennie, więc może i dzisiaj zadziała jako zaklinacz wiosny.

piątek, 13 kwietnia 2012

Makaron z mozzarellą i szynką parmeńską



   Musimy rozczarować wszystkich tych, którzy myśleli, że damy sobie spokój z publikacją przepisów na pasty. To się prawdopodobnie nigdy nie stanie, bo odmian i wariacji jest taka mnogość, że można pisać o tym w nieskończoność prawie. Już teraz czeka na opisanie kolejnych pięć przepisów i na pewno będą następne. Jedyne co możemy obiecać, to że postaramy się nie katować Was zbyt wieloma takimi potrawami na raz. Powiedzmy raz w tygodniu?

czwartek, 12 kwietnia 2012

Sernik kawowo-czekoladowy



   Dawno nie było nic z czekoladą, więc pora nadrobić te braki. Dziś, nasz ulubiony smak czekoladowy, wymieszamy z drugim ulubionym w deserach, czyli kawowym. Powstanie z tego sernik, który wśród tych, które robimy w domu nie ma sobie równych. Powiedzieć o nim, że rozpływa się w ustach to zdecydowanie za mało. Spróbujcie sami...

środa, 11 kwietnia 2012

Zapiekane białe kiełbasy z talarkami ziemniaków


   Zrobiliśmy poświąteczny przegląd lodówki i jak zawsze zostało sporo niedojedzonego dobra, które przecież szkoda wyrzucić. Jakoś tak się składa, że białą kiełbasę jemy wyłącznie w Wielkanoc, więc nawet mrozić nie było sensu. Trzeba było wymyślić coś na miejscu. Dołożyliśmy więc jeszcze resztę ziemniaków z poniedziałkowego obiadu i wyszło coś takiego. Proste, smaczne i ekonomicznie rewelacyjne :)

wtorek, 10 kwietnia 2012

Krakersy pieczone z jabłkiem




   Chyba jednak będę musiał przywrócić kategorię Z czym do gości. Pojawia się właśnie kolejny przepis na drobiazg przygotowywany w 5 minut, wtedy gdy nagle w drzwiach stanie ktoś niezapowiedziany. Trudno sobie wyobrazić, że podajemy na stół w takiej sytuacji krakersy, jabłka i szynkę. A tymczasem właśnie to robimy, tylko dokładamy jeszcze 15 minut w kuchni na przygotowanie. Efekt nieporównywalny.

sobota, 7 kwietnia 2012

Pierś z kurczaka w krakersach





   Tak przygotowywana pierś z kurczaka już lata temu weszła do naszego menu. Warto się skusić, bo przygotowanie jest tak proste, że prościej chyba już się nie da, a efekt zaskakujący. Możecie zapomnieć o suchym, chrzęszczącym między zębami mięsie jakim czasem potrafi stać się pierś z kurczaka. Ta jest delikatna i wilgotna, a krakersowa panierka smakuje rewelacyjnie. 

Sos czosnkowo-migdałowy



   Dziś przykład sosu, który potrafi sprawić, że nawet banalny na co dzień kurczak, stanie się wykwintnym daniem, które będziemy mogli serwować z dumą. Robimy go najczęściej gdy w domu ma być więcej gości niż jest krzeseł i siadanie za stołem nie wchodzi w grę. W tym sosie można spokojnie maczać kawałek mięsa i zjadać je na stojąco bez konieczności nudnego zasiadania za stołem. Oczywiście sos jest tylko w jednym naczyniu, reszta to półprodukt ;)

piątek, 6 kwietnia 2012

Sadzone jaja z szynką parmeńską i kanapką z pastą z avocado




   Nic chyba nie jest w stanie przebić jaj na śniadanie. I nadchodząca Wielkanoc nie ma absolutnie żadnego wpływu na naszą opinię. Dlatego robimy je chętnie i często, a co za tym idzie, również Was będziemy katować różnymi sposobami ich serwowania. Dziś w połączeniu z pastą z avocado i szynką parmeńską

czwartek, 5 kwietnia 2012

Pomidorowa objawienie


   Jeśli zupa pomidorowa kojarzy Wam się z nudnym codziennym jedzeniem, to ta wersja zdecydowanie odmieni Wasze jej postrzeganie. Nie tylko w przygotowaniu nie ma ona nic wspólnego z dodawaniem koncentratu pomidorowego do rosołu. W smaku to również zupełnie inna skala zjawiska. Myślę, że każdy kto spróbuje przygotować ją w ten sposób, już nigdy nie zrobi tego inaczej. My tą zupę absolutnie wielbimy i jest zdecydowanie numerem jeden w naszym domu.

środa, 4 kwietnia 2012

Faszerowane pomarańcze




   Też mieliście kiedyś tak, że szkoda Wam było wyrzucić to co zostaje z pomarańczy po tym jak wyciśniemy z niej sok. Te skorupki wyglądają tak dekoracyjnie, a najczęściej lądują od razu w koszu. Postanowiliśmy pokombinować, żeby trochę przedłużyć im życie i wyszło z tego coś takiego. Podoba Wam się?

wtorek, 3 kwietnia 2012

Koktajl czekoladowo-bananowy


    Pomysłu na koktajle ciąg dalszy. Można by pomyśleć, że nam zęby powypadały i będziemy już przyjmować wyłącznie pokarmy w płynie. Nie do końca tak jest, ale nie zawsze trzeba się napracować szczękami, żeby zjeść coś smacznego. Ten koktajl jest tego doskonałym przykładem. Agnieszka wypiła osobiście niemal wszystko co przygotowałem - ja tylko spróbowałem.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Babka Savarin

   Długo zastanawialiśmy się nad wyborem pełnowymiarowej babki na Wielkanoc. No bo przecież tych małych kakaowych nie można liczyć w stu procentach. Chcieliśmy żeby była spektakularna i jednocześnie w miarę prosta do zrobienia. Ostatecznie padło na mocno historyczny przepis dwóch francuskich cukierników Auguste i Michela Julien. Wymyślili to jeszcze w XIX w., a ludzie ciągle tak pieką, więc to chyba najlepsza rekomendacja. Jak widać na zdjęciach babka jest serwowana z bitą śmietaną i malinami, chociaż autorzy dopuszczali też wariację z brzoskwinią i ananasem zamiast malin. My wybraliśmy maliny bo na zdjęciach pięknie kontrastują z bitą śmietaną. 

niedziela, 1 kwietnia 2012

Rzeżuchowe jaja




   Może trochę na siłę, ale to druga wersja przepisu na jaja z kiełkami. Różni się od poprzednich tylko nieznacznie w składzie i przepisie, ale możecie nam wierzyć, że w smaku bardzo. Warto spróbować obydwu.
   No a poza tym Agnieszka zrobiła zupełnie osobną porcję zdjęć i szkoda nam było nie opublikować :).

Jaja z kiełkami



   Chyba będziemy musieli stworzyć osobny cykl pod tytułem Maraton z jajami. Tych propozycji dotyczących sposobu podania jaj robi się naprawdę sporo. A ta, to jeszcze nie koniec. No ale z drugiej strony, to kiedy publikować takie posty, jeśli nie przed Wielkanocą.
   Tym razem w klimacie wiosennym.

Sosy w trzech kolorach



   Żadne z nas, nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez różnego rodzaju sosów i dresingów. Używamy ich jako dodatków do innych potraw, ale niektóre z nich są tak dobre, że można je niemal łyżeczką wyjadać z salaterek. Dzisiaj trzy przykłady takich właśnie.