sobota, 31 marca 2012

Kakaowe babeczki wielkanocne


   Gdzie jest powiedziane, że wielkanocna babka musi być piaskowa, albo w ogóle jasna? Aga też wyszła z tego założenia i w ten sposób urodziły się te mikroskopijne babeczki kakaowe. Wychodzą świetnie miękkie i znikają błyskawicznie. Przepis jest na tyle uniwersalny, że bez problemu można zrobić w ten sam sposób, tylko w innych foremkach cokolwiek Wam przyjdzie do głowy. Z podanej ilości składników wychodzi 5-6 sztuk takich babek. Pierwowzór tego przepisu wzięliśmy z tego bloga.

Szynka z jajami i kremem chrzanowym



    Wielkanocnych kompozycji ciąg dalszy. W tej propozycji w zasadzie nie ma nic niezwykłego, poza oczywiście sposobem w jaki jest podana. Jak to mówią je się oczami, więc warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby przygotowywane przez nas dania wyglądały pysznie. To spełnia ten warunek w 100%. Ta kompozycja jest inspirowana magazynem Kuchnia. 

piątek, 30 marca 2012

Jaja na twardo z szynką parmeńską i tymiankiem



 Nawet bez nadchodzących świąt wielkanocnych w naszym blogu jest sporo potraw z jajkami. Teraz pewnie będzie jeszcze więcej, ale to nic złego bo jaja są smaczne i można je podać na jakiś pierdyliard (jak to ktoś w komentarzach napisał) sposobów. Tym razem trochę bardziej udziwnione jaja na twardo. 

czwartek, 29 marca 2012

Złota pierś z kurczaka


   Zastanawiałem się jak nazwać to danie, a tym samym jak zatytułować posta. I chyba po raz pierwszy zdecydowałem się zrezygnować z nazwy odwołującej się do składu. Po prostu złoty kolor tych marynowanych piersi jest tak sugestywny, i tak zdecydowanie najbardziej rzucający się w oczy, że nie ma sensu szukać głębiej. Pochodzi oczywiście od miodu z marynaty, ale to już inna historia.

Groszkowe puree z miętą


   Krótka zajawka przed dzisiejszym daniem głównym. Zmęczeni jesteśmy trochę standardowymi ziemniakami, nawet jeśli je jakoś fikuśnie przyprawić. Dlatego próbujemy szukać innych przystawek, które można by podawać do mięs. Świetnym przykładem jest ten groszek. Do białego mięsa pasuje idealnie, a choć pracy jest przy nim więcej niż przy gotowaniu pyrów, to jednak zdecydowanie warto ten wysiłek włożyć. Smakuje oryginalnie i wyjątkowo, a jak wygląda :)

środa, 28 marca 2012

Maślano-cynamonowe ciasteczka z Cointreau



  Skoro ciskamy się tak po tej blogosferze od miesiąca, to nie możemy pominąć konkursu Lurpaka. Jesteśmy trochę spóźnieni z realizacją tego zadania, bo w chwili publikacji posta i zgłoszenia do konkursu najlepszy przepis ma ponad 400 głosów. Z drugiej strony jednak wiara w potęgę Facebook'a jest ogromna. Więc udostępniajcie i głosujcie, a my wygramy :) To chyba dobry podział "obowiązków". Link do głosowania widać obok po prawej stronie

wtorek, 27 marca 2012

Grillowana kanapka z fetą, bazylią, pomidorkami cherry i oliwą czosnkową



   Dziś kolejna śniadaniowa odsłonśa. Agnieszka ostatnio zakręciła się na punkcie wyszukanych śniadań, a ja nie protestuję. W tym zestawie grillowane kanapki zajmują szczególne miejsce. Jak to napisał ktoś w komentarzu pod jednym z poprzednich postów, zapiekane kanapki są w porządku bo fajnie chrupią :)

poniedziałek, 26 marca 2012

Pyszny krem z brokułów




   Z przyczyn dla mnie nieznanych, jest sporo osób, które nie lubią brokułów. Ta odsłona powinna przekonać nawet największych sceptyków. Zwłaszcza dodatek sera ricotta świetnie tu pasuje. A odkąd kropkowana sieć sklepów osiedlowych wprowadziła go do oferty, można nawet łatwo kupić. 

niedziela, 25 marca 2012

Polędwiczki z ptasiego truchełka w parmezanowej panierce



   Na dwie porcje potrzebnych jest około 10 polędwiczek kurzych. Pewnie nie wszyscy wiedzą co to takiego - ja jeszcze niedawno nie wiedziałem - więc wyjaśniam. Polędwiczki kurze to ten kawałek, który jest przy piersi od spodu... takie luźniejsze trochę niż pierś mięso. Fajne w nich jest to, że w przeciwieństwie do piersi nie są suche. Nie wszędzie da się je kupić, ale warto poszukać, zwłaszcza w specjalistycznych sklepach drobiarskich. 

Brokuł z sezamem



   "Ten" brokuł... jakoś ciągle nie przestaje mnie to dziwić. Robię osobny post z przystawki bo później opublikuję post z daniem głównym, w którym ta przystawka zagra. A nie wiadomo kiedy jeszcze się przyda.

Idealne ciasto czekoladowe z musem



   Jeśli chcielibyście szukać źródła, z którego wypływa obsesja mojej żony na temat czekolady, to właśnie patrzycie na głównego winowajcę. Chyba od tego ciasta rzecz się naprawdę zaczęła. Faktem jest, że nie spotkaliśmy jeszcze nikogo, kto spróbowawszy go, nie byłby zachwycony i nie poprosiłby o przepis. Teraz będzie prościej; będziemy po prostu dawać linka.

Proteiny z prądem



   Jakiś czas temu pisałem o proteinowym koktajlu z ananasa, banana i paru innych rzeczy. Chodził za mną ten smak, ale jednocześnie miałem nieodparte wrażenie, że czegoś w nim brakowało. No i w ten sposób powstała wersja wzmocniona z mleczkiem kokosowym i malibu zamiast chudego mleka.  I o to chodziło :)

sobota, 24 marca 2012

Mojito martini



   Drinkowego szału ciąg dalszy. Aga jest bardzo przywiązana do smaku Martini, więc nie ma się co dziwić, że mojito trafia na górę listy przygotowywanych przez nas drinków. Robione w taki sposób smakuje podobno najlepiej. Piszę podobno, bo ja z drinków najbardziej lubię mocną Perłę.

piątek, 23 marca 2012

Pasta z avocado, papryki i sera ricotta


   Jakiś czas temu zebrało nam się na jajecznicę z avocado. Oczywiście w czasie robienia do niej zakupów byliśmy głodni, więc w efekcie jedno avocado zostało nie wykorzystane i od tamtego czasu dojrzewało sobie na parapecie kuchennym. Dziś to był już ostatni dzwonek, żeby nie musieć go wyrzucać, stąd pomysł na pastę kanapkową. Proste i smaczne danie do przygotowania w kilka minut. Wystarczy wyskoczyć jeszcze po świeże pieczywo i gwarantuję Wam, że podane na śniadanie wzbudzi zachwyt.

czwartek, 22 marca 2012

Koktajl proteinowy




   Dla odmiany coś płynnego. Chociaż nie tak do końca, bo żeby to wypić przez słomkę trzeba użyć słomki grubej i sporego podciśnienia. Smaczne i całkiem pożywne.

Zupa marchewkowa


   Krucjaty prozupnej ciąg dalszy. Tym razem marchwianka, zrobiona jednak nieco inaczej niż zawsze. W moim rodzinnym domu, była w niej zawsze tylko marchew i ziemniaki. Tutaj składników będzie więcej i zabraknie zaprawki z podsmażonej słoniny. Ale w smaku równie interesująca, a na pewno zdrowsza.

środa, 21 marca 2012

Biszkoptowe naleśniki



   Agnieszka wspina się na wyżyny w kwestii ilości różnych przepisów na naleśniki. Ale naprawdę każde z nich smakują trochę inaczej. Warto popróbować różnych przepisów i wybrać ten, który pasuje najlepiej. W dzisiejszej odsłonie to będą naleśniki w wersji biszkoptowej, my jemy je z sosem truskawkowym, ale równie dobrze można je zjeść z bitą śmietaną i owocami. 

Sos truskawkowy



   Postanowiliśmy stworzyć osobną kategorię Sos bez patosu. Będą tam trafiać różne sosy, jako osobne przepisy. Począwszy od takich, które można zjeść z naleśnikami, aż do sosów mięsnych. Nie chcemy pisać o nich przy okazji konkretnych dań, bo trzeba by się powtarzać. Nie jest przecież powiedziane, że sosu truskawkowego można użyć tylko do naleśników. Równie dobrze mogą to być na przykład lody.

Kanapka z salami




   Jak ze zwykłego śniadania zrobić ucztę? W bardzo prosty sposób, trzeba w to włożyć tylko odrobinę wysiłku. Nie zawsze się człowiekowi chce, ale jak już się zachce to efekt może wyglądać tak. 

wtorek, 20 marca 2012

Kurczak w porach i jabłku



   Trochę inny niż standardowy sposób przygotowania kurczakowych nóg. Warto spróbować bo smaki, które składają się na ten sos łączą się w sposób dość zaskakujący. Niestety jest trochę dłubania przy tym i kuchnia się paskudzi przy smażeniu, ale jakieś koszty muszą być. 

Sałata z truskawkami i miętą




   Oficjalnie wiosna za oknem, to musi być też wiosna na talerzu. Nic się chyba z wiosną bardziej bezpośrednio nie kojarzy niż truskawkowa sałata. 

Gruszkowa dla cierpliwych

   Zebrało mi się w weekend ostatecznie i zlałem gruszkówkę. To, jak długo trzeba na nią czekać, jest jednocześnie jej najlepszą i najgorszą cechą. Najgorszą, bo mijają długie lata nim będzie gotowa; najlepszą, bo nie jest powiedziane, kiedy dokładnie musisz ją zlać - spokojnie możesz jeszcze poleniuchować, powiedzmy pół roku... jej to nie zrobi różnicy. Te gruszki zalałem spirytusem dwa lata temu, tuż po tym, jak urodziła się Zosia... Od tego czasu dekorowały nasz parapet, a dziś przyszła pora na wymianę pokoleń. Wlałem do ładnej butelki i mam już prezent dla Olgierda na osiemnastkę, oczywiście "oprócz jednej szklaneczki, którą sobie wypiłem". 

poniedziałek, 19 marca 2012

Krem z pomidorów i bazylii z mascarpone



  Z uporem godnym lepszej sprawy, będziemy pisać o zupach. Tym razem wybór padł na krem z pomidorów i bazylii z serkiem mascarpone - niektórzy to danie określają mianem "pomidorówki", ale ja wolę tą bardziej rozbudowaną formę. Moja żona twierdzi, że ta zupa to absolutna klasyka i lokuje ją, w górze tabeli swoich ulubionych. Coś w tym jest...


Jajecznica na toście z łososiem



   Opublikuje się to dopiero w poniedziałek, ale opisać trzeba już. Nasze niedzielne śniadanko. Niby nic specjalnie wyszukanego, ale sposób serwowania znaczy wiele. No i jakie kompozycje fajne można z tego poustawiać.

niedziela, 18 marca 2012

Domowe chipsy


   Zdarzyło mi się kiedyś, zastanawiać jakim cudem producenci niektórych chipsów uzyskują doskonale powtarzalny kształt kolejnych sztuk. Przecież trudno sobie wyobrazić ziemniaki w kształcie idealnego walca... wszystkie takie same o identycznej średnicy. Dalej nie wiem jak to robią, a po dzisiejszej przekąsce jestem jeszcze głupszy niż byłem. Zrobiłem chipsy ziemniaczane i oczywiście każdy jest inny. Ale smakują wyśmienicie i przynajmniej wiem, że nie ma w nich nic oprócz ziemniaków.

Jajecznica z avocado



  Wydawałoby się, że w kwestii przygotowywania jajecznicy nic ciekawego wymyślić się już raczej nie da. Otóż nic bardziej mylnego, a ten przepis dowodzi tego w pełni. Prosty dodatek, dość - co prawda - egzotycznego owocu; zmienia wszystko. A owoc mimo tego, że egzotyczny da się przecież kupić w wielu miejscach - mi ostatnio udało się w Polo Markecie, chociaż ciężko tam o szeroką ofertę :)

sobota, 17 marca 2012

Cuba libre





   Drink stary jak świat, funkcjonujący w różnych wariantach. My lubimy gdy jest przygotowany właśnie tak. To też element zaklinania wiosny, bo wyraźnie czuć w smaku wakacje.

Smażona kanapka z jajkiem




   Kolejny pomysł na śniadanie inne niż codziennie. Z przygotowaniem jest trochę dłubania, więc pewnie nie uda się go powtórzyć w zwykły dzień, ale w weekend naprawdę warto bo efekt fajny.

piątek, 16 marca 2012

Kurze pałki w sosie sojowo-miodowym


   Nieśmiertelne w kuchni polskiej danie, jakim są pałki z kurczaka również u nas musiało doczekać się swojej odsłony. I to zapewne nie ostatniej. Dzisiejszy przepis będzie zarazem pierwszym wyjątkiem od reguły do jakiej staramy się stosować. W miarę możliwości nie używamy gotowych mieszanek przyprawowych, w tym przypadku jednak użycie złocistej przyprawy do kurczaka, odpowiada za sporą część efektu i nie da się jej uniknąć.

Duszona kapusta pekińska z zielonym groszkiem





   Niby przystawka, ale jednak interesująca. Robi się łatwo i szybko, a świetnie pasuje do różnych dań głównych. Polecamy.

Truskawkowa Panna Cotta



   W założeniu ten deser miał spokojnie czekać na przyszłoroczne Walentynki, jednak Dusia wymyśliła fajny konkurs więc trochę przesuniemy zegary. Ta pana cotta jest prosta i w miarę bezproblemowa, a smakuje tak, że proszę siadać. Wygląda też efektownie, a w naszym postawionym na głowie kraju mogłaby być używana w czasie świąt państwowych.

czwartek, 15 marca 2012

Bazyliowe tagiatelle z łososiem



   Pewnie niektórzy z Was stwierdzą, że się nie znam, ale fakt jest taki, że nie przepadam za łososiem. Dlatego tym razem będziecie musieli ograniczyć się do rekomendacji Agnieszki, która twierdzi, że to tagiatelle jest pyszne. Można jej wierzyć, bo apetyt dziewczynie dopisuje i paru potraw już w życiu próbowała, więc ma porównanie :)

Coco au Miel - kokosowe ciasteczka



   Kolejna odsłona przepisu z kategorii desery. Tym razem ciasteczka kokosowe z dodatkiem miodu. Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Do kawy w sam raz :)


Grzanki chlebowe




   Na pierwszy rzut oka temat jest żaden. Ale to tylko pozory. Przez całe życie robiłem grzanki tak samo. Kroiłem chleb lub bułkę w kostkę i podsmażałem na patelni na maśle. Dopóki nie spróbowałem zrobić tego tak jak tutaj. Smakują zupełnie inaczej, są równomiernie upieczone i do ich przygotowania nie potrzeba masła.

środa, 14 marca 2012

Tagiatelle z porami i szynką

   Nigdy nie lubiłem pora. To chyba przez te pływające w rosole włókna, które z upodobaniem przyklejały mi się do podniebienia w dzieciństwie. Pewnie z tego samego powodu nie przepadałem za rosołem. Od jakiegoś czasu konsekwentnie zmieniam zdanie. Udało mi się to w 100% w stosunku do rosołu. A dania takie jak to, sprawiają, że jestem również coraz bliżej celu w kwestii pora. 
   Dodatkową zaletą tej potrawy jest fakt, że na jej przygotowanie nie będziecie musieli poświęcić więcej niż pół godziny.

Sos czekoladowy




   Drugi przepis w kategorii sosy. Nadaje się równie dobrze do naleśników jak i do kawy. To z nim była podana ta kawa i był tam niezbędny. 

Ciasteczka owsiane



   Świetny sposób na to, żeby przekąsić rano coś pysznego. W połączeniu ze szklanką mleka smakują wyśmienicie, a poparte kawą jeszcze lepiej. Dodatkową motywacją może być świadomość tego, ile w zwykłej sieciowej kawiarni, trzeba za takie ciasteczko zapłacić.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Best Americas Test Kitchen.

wtorek, 13 marca 2012

Koktajl truskawkowy



   W ramach zaklinania lata, zainspirowani słońcem, którego dzisiaj u nas pełno, rozpoczynamy zaklinanie wiosny. Po takim zabiegu nie będzie miała wyjścia; musi przyjść. 

Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone



   Nigdy nie byłem specjalnym miłośnikiem zup. Jednak powoli - zwłaszcza za sprawą zup kremowych - zaczynam zmieniać zdanie. Ta z cukinii jest świetnym dowodem tezy, że można w jednej zupie połączyć wiele różnych smaków i niekoniecznie otrzymać miszmasz o nieokreślonym smaku. Można w niej wyczuć niemal każdy ze składowych smaków, a jednocześnie tworzą one spójną całość. Ideał...

Pumpernikiel z serkiem i truskawkami



 Nie wszystkim odpowiada smak pumpernikla, nie mówiąc już o szczegółowych konsekwencjach związanych z nazwą, jakie wynikają z jego spożycia. Namawiamy jednak do wypróbowania takiego połączenia, może wyda Wam się zaskakujące, ale tylko do pierwszego kęsa. I wcale nie musi to być danie na uroczyste weekendowe śniadanie. Równie dobrze można je przygotować przed wyjściem do pracy.

poniedziałek, 12 marca 2012

Gulasz wieprzowy na piwie




 Udało mi się przekonać Agnieszkę do dania jednogarnkowego. Nie jest to proste zadanie, bo Aga raczej nie lubi takich potraw. Wykorzystajmy więc okazję i zróbmy gulasz wieprzowy na ciemnym piwie. Niektórzy pewnie powiedzą, że dla piwa można znaleźć lepsze zastosowanie, ale wierzcie mi, tutaj też jest na swoim miejscu

Babeczki orzechowe z czekoladą


   Pora na kolejną odsłonę w kategorii babeczki. Agnieszka z upodobaniem wypełnia kolejne formy ciastem więc i ta kategoria będzie się zapewne dynamicznie rozwijać. Babeczki prezentowane poniżej nie są zbyt słodkie i mają wyraźnie orzechowy smak. Naprawdę warto. 

Oliwa czosnkowa




  Dzisiaj dwa słowa o dodatku, którego bardzo często w kuchni używamy. Nie byłby to może temat na osobnego posta, ale Aga zrobiła takie zdjęcia, że aż szkoda nie opublikować. 

niedziela, 11 marca 2012

Jajo na toście




  Śniadanie do łóżka w niedzielny poranek to jest to... szkoda, że nie zawsze to ja występuję w roli księżniczki. No i godzina mogłaby być trochę późniejsza, a nie 7:15.
Wszystkie niedogodności rekompensuje jednak smak tych tostów. To chyba moje ulubione połączenie: chrupiący, złoty tost i lejące się żółtko. 

Kawa lodowa - ta z lodami waniliowymi



   Jest weekend, a wtedy zwykle moją żonę nachodzi ochota na dziwne kawy. Nie rozumiem czemu nie we środę... 
Dziś padło na zimną kawę z lodami waniliowymi. Warto spróbować, bo mimo tego, że zimna, rozgrzeje Was na pewno.

Quaresimali - postne ciasteczka



  Na krachym spodzie pojawia się w coraz większej liczbie miejsc. Pomyśleliśmy więc, że warto byłoby dysponować obrazkiem, który mógłby działać na zasadzie logo, niekoniecznie w stu procentach nim będąc. Tą funkcję od dzisiaj będzie pełnić Quaresimali. Są smaczne, więc spełniają warunek minimum, niezbędny do zamieszczenia w tym blogu, a oprócz tego da się z nich wygenerować dowolny napis.


sobota, 10 marca 2012

Krwawa Mary Tymonowa



   Wczoraj do miasteczka przyjechał Tymon z Tranzystorsami. Nie ma się więc co dziwić, że dziś od rana chodziła mi po głowie Krwawa Mary. Trzeba przecież potas uzupełniać, po takich spektakularnych wydarzeniach. 

piątek, 9 marca 2012

Tagiatelle z bekonem i grzybami



   Pora na kolejną odsłonę włoszczyzny. Przepisów na makarony z sosem śmietanowym i grzybami jest wiele. Ten jednak polecamy szczególnie, bo efekt wyraźnie różni się smakiem od konkurencji. No i jak w przypadku większości dań kuchni włoskiej, jest dosyć prosty w przygotowaniu. 

Parmezanowy popcorn




   Jeśli dwa lata temu ktoś spytałby mnie, czy jeszcze kiedykolwiek będę robił popcorn, to z przekonaniem popukałbym się w czoło. No ale popcorn popcornowi nie równy. Ten w wersji włoskiej z bazylią i parmezanem - jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało - nie ma nic wspólnego ze swoim klasycznym amerykańskim odpowiednikiem. Różnica w smaku między tymi dwiema przekąskami jest mniej więcej taka, jak między kawą rozpuszczalną, a espresso. Obie da się wypić, ale porównywać już nie...


Glazurowane pomarańcze w czekoladzie




   Kolejny deser pod hasłem, jak zrobić coś pysznego i przy okazji się nie narobić. Te pomarańcze warto by zrobić nawet gdyby, trzeba było na to poświęcić pół dnia.Tym lepiej, że wystarczy pół godziny.
Na początku trzeba się trochę przełamać, bo plastry pomarańczy je się razem ze skórą, ale po pierwszym kęsie nie ma już wątpliwości.