piątek, 9 marca 2012

Tagiatelle z bekonem i grzybami



   Pora na kolejną odsłonę włoszczyzny. Przepisów na makarony z sosem śmietanowym i grzybami jest wiele. Ten jednak polecamy szczególnie, bo efekt wyraźnie różni się smakiem od konkurencji. No i jak w przypadku większości dań kuchni włoskiej, jest dosyć prosty w przygotowaniu. 






Potrzebne będzie:
  • kilka plastrów bekonu
  • ćwierć kilo pieczarek
  • 50 ml. śmietany 30%
  • 50 ml. śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka natki pietruszki
  • dwie garści startego parmezanu
  • sól, pieprz
   W dużym garnku gotujemy wodę na makaron. Wrzucamy tagiatelle i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
   W tym samym czasie bekon kroimy w paski i lekko przyrumieniamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy rozgnieciony i pokrojony na kawałki czosnek, a potem pieczarki, pokrojone w plastry. 
   Podsmażamy przez dłuższą chwilę dopóki pieczarki nie zmiękną i nie ściemnieją. Teraz wlewamy śmietany i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzymy. 
   Do gotowego sosu, wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy natką i startym parmezanem. Natychmiast podajemy.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga





4 komentarze: